Berging Concordia in laatste fase

Voor de kust van het Italiaanse eilandje Giglio is de laatste fase van de gecompliceerde berging van de Costa Concordia begonnen. Het is de bedoeling om het schip opnieuw zelfstandig te laten drijven, waarna het dertig meter verder in zee gesleept en verankerd wordt, zo bevestigde een woordvoerder van de rederij.

De technici pompen water weg, waardoor het schip twee meter hoger in het water moet komen te liggen. In de komende dagen moet, met de hulp van dertig drijftanks die met lucht gevuld worden, de Costa Concordia verder boven het wateroppervlak uitstijgen. Uiteindelijk zal ongeveer achttien meter van het schip onder water blijven. Ten slotte wordt het schip naar Genua versleept, waar het gesloopt zal worden.

De Costa Concordia voer op 13 januari 2012 voor de Toscaanse kust tegen de rotsen. Het immense cruiseschip, dat ruim vierduizend opvarenden aan boord had, kantelde en zonk gedeeltelijk. Tweeëndertig mensen overleefden de ramp niet. Het Italiaanse gerecht klaagde kapitein Francesco Schettino aan omdat hij een gevaarlijk manoeuvre uitvoerde en omdat hij zijn zinkend schip vroegtijdig verliet.