Burgemeester sloeg geld uit orkaan

Voormalig burgemeester van New Orleans Ray Nagin, die in 2005 wereldberoemd werd voor zijn optreden tijdens orkaan Katrina, is tot tien jaar cel veroordeeld wegens corruptie en omkoping. Nagin werd in februari schuldig bevonden aan twintig strafbare feiten.

De in 2010 opgestapte burgemeester had volgens een federale rechtbank in New Orleans voor ruim 200.000 dollar of 146.000 euro aan smeergeld aangenomen van zakenlui. In ruil daarvoor zou hij hen bevoordeeld hebben bij het toekennen van bouwopdrachten. Er hing de 58-jarige Nagin een maximumstraf van twintig jaar cel boven het hoofd.

Orkaan Katrina zette in augustus 2005 grote delen van de stad onder water en zorgde voor een ongezien drama. In totaal kwamen 1.800 mensen om. Terwijl toenmalig president George W. Bush zware kritiek over zich heen kreeg voor zijn aanpak na de ramp, werd Nagin geprezen voor zijn kordate optreden als crisismanager. Later kreeg de burgervader echter af te rekenen met een vertraagde wederopbouw, groeiende criminaliteit en beschuldigingen van corruptie.

Foto: Twitteraccount Ray Nagin.