Doorbraak in opsporing Alzheimer?

Britse wetenschappers van de universiteit van Oxford zouden een belangrijke stap gezet hebben om Alzheimer vroegtijdig op te sporen. De onderzoekers ontdekten bepaalde eiwitten in het bloed die de ziekte tot 87% nauwkeurig kunnen voorspellen, bij mensen die al licht dementerend zijn. Dat meldt de BBC.

Maar wat is de waarde van zo’n test als er nog steeds geen behandeling mogelijk is? Professor Simon Lovestone, die het onderzoek leidt, weerlegt die kritiek: "Mensen willen weten wat er met hen gebeurt. Met de bestaande tests kan ik het hen nog niet vertellen. Ik moet hen zeggen dat ze volgend jaar opnieuw moeten langskomen om te zien of ze effectief een probleem hebben."

Het onderzoek zou dus een doorbraak betekenen in de opsporing van de ziekte. Toch kan het nog enkele jaren duren vooraleer de test effectief in de ziekenhuizen terechtkomt. Zo is de accuraatheid van de test nog niet voldoende. Een nauwkeurigheid van 87% betekent dat er ook een risico bestaat dat gezonde mensen te horen krijgen dat ze Alzheimer zullen krijgen, of dat mensen die ziek zullen worden geruststellend nieuws krijgen.