Wat scheelt er met de 'Geweldige Leider'?

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un herdenkt vandaag zijn grootvader Kim Il Sung, die 20 jaar geleden overleed. Op beelden van de ceremonie die de Noord-Koreaanse staatstelevisie uitzond, is te zien dat Kim Jong Un sterk mankt. Een zeldzame vertoning in een cultuur waar propaganda en idealisering van het leiderschap centraal staan.

Persvrijheid is in Noord-Korea volledig onbestaande. De staatstelevisie is in feite één grote propagandamachine voor de overheid. Niet alleen de gebreken van het geïsoleerde land worden vakkundig verzwegen, maar ook fysieke mankementjes van de leiders blijven een goed bewaard geheim. Zo zou Kim Il Sung, de grootvader van Kim Jong Un, een bult ter grootte van een tennisbal gehad hebben op de achterkant van zijn nek. Daarom kregen alle media het verbod om hem af te beelden vanuit een bepaalde hoek.

Dat er nu zonder scrupules beelden getoond worden van de mankende Kim Jong Un, die ook wel de ‘Geweldige Leider’ genoemd wordt, is zonder twijfel een unicum te noemen. Het is onduidelijk waarom Kim Jong Un plots mankt. De voorbije weken zijn er nog beelden opgedoken van de leider die intensieve militaire bezoeken deed, waar hij nog niet mankte.