10 kinderen vermist na brand Duinkerke

Er zijn nog minstens tien niet-begeleide minderjarigen vermist na de verwoestende brand in het vluchtelingenkamp in Duinkerke, twee weken geleden. Dat meldt de Belgische hulporganisatie vzw Humain op haar website.

In het Noord-Franse vluchtelingenkamp 'Camp La Linière' in Grande-Synthe verbleven naar schatting 125 niet-begeleide minderjarigen. Tijdens de evacuatie werden 63 onder hen door de Franse overheid in afzondering gebracht, maar van enkele minderjarigen is er op dit ogenblik geen enkel spoor.

“Op 11 april 2017 werden 1.500 mensen uit het vluchtelingenkamp geëvacueerd toen een brand het kamp in lichterlaaie zette. In allerijl werden honderden mensen weggebracht naar drie sporthallen in Grande-Synthe. In de chaos om mensen uit het kamp te halen, werden broers en zussen van elkaar gescheiden en werden gezinnen weggebracht waarvan de kinderen nog in het kamp waren”, zegt Patrick Legein van vzw Humain. 

Aan lot overgelaten
De meeste niet-begeleide minderjarigen zitten in een opvangcentra, maar een aantal jongeren zijn volgens vzw Humain tijdens de evacuatie op een bus gestapt naar vluchtelingencentra waar enkel volwassenen terecht kunnen. Toen ze daar aankwamen, mochten ze niet binnen.

“De jongeren werden afgewezen en aan hun lot overgelaten. Een aantal jongeren slaapt buiten en verschuilt zich in bosjes en parkjes van Duinkerke en Calais. Er heerst heel wat verwarring en moedeloosheid. Tientallen van hen zouden eigenlijk al lang in het Verenigd Koninkrijk moeten zijn omdat ze het onmiddellijke recht hebben op gezinshereniging”, zegt vzw Humain.

In handen van criminelen
De vzw is niet te spreken over de aanpak van de Franse overheid. “De manier waarop de Franse overheid de situatie heeft aangepakt, toont nogmaals de enorme laksheid, onwil en nalatigheid ten opzichte van de problematiek. De juridische opvolging van de niet-begeleide minderjarigen is volgens onze bevindingen totaal onbestaande”, vertelt Legein. “Bovendien ontbreekt elk vertrouwen in de overheidsinstanties. Zonder bereidwilligheid van de Franse overheid worden kinderen en jongeren in de handen van criminelen geduwd.”