Zware tol op Belgische wegen voorbije nacht

Het was een zwart weekend op de Belgische wegen. De voorbije nacht vielen maar liefst zeven doden te betreuren bij verschillende verkeersongevallen. En ook zaterdag kwamen twee personen om het leven. Mogelijk speelde het feit dat er meer mensen onderweg waren door het verlengde weekend en het warme weer een rol, zegt het verkeersveiligheidsinstituut Vias.

Een verkeersongeval op de Brusselse ring ter hoogte van Waterloo kostte vanochtend om 4.45 uur het leven aan twee mensen, net als op de A12 in Laken. Gisteravond waren er ook al drie verkeersdoden te betreuren, in het Vlaams-Brabantse Scherpenheuvel-Zichem, het West-Vlaamse Lendelede en het Oost-Vlaamse Maldegem.

Bij het ongeval op de A12 in Laken (Brussel) kwamen afgelopen nacht twee personen om het leven. Rond 2 uur verloor de bestuurder van een personenwagen om een nog onduidelijke oorzaak de controle over zijn voertuig. De wagen ging van de baan af en botste met hoge snelheid tegen een verlichtingspaal. 

Motorrijders
Gisteravond liet ook al een 27-jarige motorrijder het leven bij een ongeval in Scherpenheuvel. In de Weefbergstraat week de man om een nog onbekende oorzaak van zijn baan af. Daarbij kwam hij met een wiel in de beek naast de weg terecht. De hulpdiensten snelden nog ter plaatse, maar voor het slachtoffer kon geen hulp meer baten. De motard was kort voor het ongeval vertrokken van het feestje en droeg geen helm, meldt het Leuvense parket.

Ook in Lendelede viel een dode op de weg. Daar kwam een 56-jarige motorrijder iets voor 22 uur om het leven na een aanrijding met een personenwagen op de Rijksweg. De man uit Waregem belandde in de grasberm en was op slag dood. Ook daar wordt de oorzaak van het ongeval onderzocht door een verkeersdeskundige. De Rijksweg was een tijdlang volledig afgesloten voor het verkeer.

Op de Koning Albertlaan in Maldegem week gisteravond rond 23 uur dan weer een personenwagen om nog onduidelijke reden af van de rijbaan en botste frontaal tegen een boom. De bestuurster, een 24-jarige vrouw uit Oosterzele, werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar alle hulp kon niet meer baten.

Oplegger
Zaterdag kwamen er nog eens twee personen om het leven op de weg. Een 65-jarige man uit Heist-op-den-Berg kwam ’s middags met zijn wagen onder een geparkeerde oplegger terecht in het Industriepark in Hulshout. Ook hij week om een onduidelijke reden af van zijn rijbaan. 

In Zelzate ten slotte kwam een 83-jarige fietser uit Zelzate rond 15.30 uur om het leven in de Tractaatweg. De tachtiger werd opgeschept door een wagen toen hij de weg wou kruisen met zijn fiets. De chauffeur, een Belg die richting België reed, kon de man niet meer ontwijken. De hulpdiensten kwam massaal ter plaatse maar alle hulp kon niet meer baten. De man overleed ter plekke. 

“Niet koppelen aan warme weer op zich”
Speelde het warme weer van de afgelopen dagen een rol in de dodelijke verkeersnacht? Stef Willems van het verkeersveiligheidsinstituut Vias blijft voorzichtig: “Warm weer heeft vaak wel een negatieve impact op de verkeersveiligheid”, zegt hij. “Het grootste en meest logische effect is dat er dan meer mensen onderweg zijn, waardoor de kans op ongevallen sowieso stijgt. Vaak zien we dan ook een hoger aandeel verkeersslachtoffers bij zwakke weggebruikers, zoals fietsers en motorrijders. Vorig jaar beleefden we bijvoorbeeld een lange warme zomer, waardoor er meer fietsers in het verkeer waren, en het aantal ongevallen dan ook steeg.”

Toch wil Willems de ongevallen van afgelopen nacht niet koppelen aan het weer op zich. “Elk verkeersongeval heeft zijn oorzaken. Op basis van één warme dag kun je onmogelijk zeggen dat die ongevallen daar aan te wijten zijn. Het was sowieso wel een druk verlengd weekend met veel volk onderweg, dat speelde mogelijk wel mee.”

Er bestaan volgens Willems wel enkele buitenlandse studies waaruit blijkt dat mensen bij hittegolven minder geconcentreerd en minder alert zijn in het verkeer, waardoor de kans op een ongeval toeneemt. “Maar dan gaat het echt om langdurige periodes van hitte, en dat was hier zeker nog niet het geval.”