Zwanger? Blijf weg van festivals

Dat kinderoortjes gevoeliger zijn voor luide muziek wisten we al. Maar ook wie zwanger is, blijft het best weg van festivals. Dat zegt audioloog Bart Vinck (UGent) in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Gehoorschade bij ongeboren kinderen is volgens hem een onderkend probleem. Nochtans zijn er veel baby's met gehoorproblemen.

Vinck maakt zich zorgen over vrouwen die met bolle buik naar festivals trekken. "De buikwand houdt nauwelijks lawaai tegen, terwijl de oren al na drie à vier maanden zwangerschap ontwikkeld zijn. Bij 102 decibel, niet abnormaal bij een festival, krijgt zo'n ongeboren kind ook 97 decibel te verwerken."

Bovendien stijgen bij zoveel lawaai de bloeddruk, de hartslag en adrenalinepeil van de moeder in spe - en ook dat is niet goed voor het kind. Ter vergelijking: vrouwen die werken in een omgeving waarin het geluid 85 decibel overschrijdt, stoppen daarmee als ze zwanger zijn wegens te risicovol. 

Gehoorproblemen
"Kind en Gezin screent het gehoor van pasgeborenen en we zitten met vrij veel baby's met gehoorproblemen, wellicht door overmatige blootstelling aan lawaai tijdens de zwangerschap", zegt Vinck. Op hun website waarschuwt Kind en Gezin ook voor de gevaren van gehoorschade bij ongeboren kinderen. "Vermijd als zwangere vrouw lawaaierige plaatsen waar een risico bestaat op het oplopen van gehoorschade bij zowel jezelf als je ongeboren kindje. Geluiden die schadelijk zijn voor jou zijn dat ook voor je baby."

Kinderen
Ook kinderen tot 15 jaar blijven overigens beter thuis van festivals, klinkt het. Hoofdtelefoons of oorschelpen beschermen enigszins, maar vaak niet genoeg.