Zoveel minder vlees kopen we

Vlamingen kopen in dertien jaar tijd een kwart minder vlees: van 27 kilo naar 20 kilo per persoon. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van cijfers van GfK en VLAM. De verklaring voor die daling ligt voor de hand: meer vegetariërs en zogenoemde 'flexitariërs'. 

In 2002 kochten we nog jaarlijks 27,1 kilo vlees per persoon om thuis klaar te maken en op te eten. In 2015 was dat nog maar 19,9 kilo, een kwart minder. Dezelfde evolutie zit trouwens in het aantal slagerijen: van 3.645 naar 3.131, blijkt uit cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). 

Niet meer elke dag stukje vlees
Eén op de tien Vlamingen eet minstens drie keer per week geen vlees of vis. In 2011 was dat nog één op de twintig. "Je kunt niet ontkennen dat we met zijn allen minder vlees eten", zegt Liliane Driesen van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in Het Nieuwsblad. "De Belg blijft een echte vleeseter maar de laatste laren nemen we genoegen met een kleiner stukje vlees. En dat hoeft ook niet meer per se elke dag."