Zomertijd blijft (voorlopig) bestaan

Het Europees Parlement wil de gevolgen van de zomertijd over de hele Europese Unie laten onderzoeken. Dat laat Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) weten aan VTM NIEUWS. De resolutie om de zomertijd af te schaffen, werd niet aanvaard.

384 Europarlementsleden stemden voor de resolutie en 153 tegen, twaalf onthielden zich. Een andere resolutie die de Commissie wou oproepen om het hele systeem van winter-en zomertijd meteen te herzien, haalde het niet. "Ons voorstel om het eerst goed wetenschappelijk te laten onderzoeken, heeft het wel gehaald. De zomertijd wordt dus niet afgeschaft op korte termijn", zegt een tevreden Belet nog. "Eerst onderzoeken, dan pas beslissen, niet omgekeerd."

Voorlopig blijft de zomertijd wel bestaan, maar Europa houdt de deur tot een afschaffing van het systeem wel op een kiertje. Een team van onafhankelijke wetenschappers zal nu de gevolgen van het systeem over heel de Europese Unie bekijken. Na dat onderzoek komt het hele thema opnieuw op tafel.

Critici vinden dat de zomertijd achterhaald is en dat het de biologische klok van mens en dier ernstig ontregelt. Koeien zouden minder melk geven, kinderen zouden slaapproblemen hebben en oudere mensen raken volledig in de war door de aangepaste klok.