'ZomerBOB': Nooit zo weinig positieve controles

In totaal 2,7 procent van de 324.468 gecontroleerde bestuurders reed onder invloed van alcohol en drugs tijdens de voorbije BOB-zomercampagne. Dat is het laagste niveau ooit tijdens een BOB-zomercampagne, ondanks het euforische WK voetbal. In 2017 reed 3,1 procent van de 330.245 gecontroleerde bestuurders onder invloed. "De resultaten zijn bijzonder bemoedigend en geven aanleiding tot optimisme", zo maakte de federale politie bekend.

Tijdens de afgelopen bijzonder warme zomer, ideaal voor barbecues en feestjes met vrienden, en die in het teken stond van het WK voetbal, werden van 8 juni tot 3 september bestuurders overal in België onderworpen aan controles aan rijden onder invloed van alcohol en drugs.

De positieve tendens van de vorige editie lijkt dus te worden bevestigd, aldus de federale politie. In 2016 was 3,2 procent van de gecontroleerde bestuurders positief, in 2015 bedroeg dit 3,5 procent en in 2014 nog 4,2 procent.

Eén minpunt stipt het verkeersveiligheidsinstituut Vias aan: het hoge aantal positieve bestuurders na een ongeval met doden of gewonden (bijna 10 procent). Het bewijs van de totale onverzoenbaarheid van auto rijden en alcoholgebruik. De strijd tegen rijden onder invloed blijft een dagelijkse prioriteit van de politie. Bestuurders moeten beseffen dat ze op ieder moment kunnen worden gecontroleerd, waarschuwt de federale politie nog.