Zo zag de eerste schooldag eruit

Voor bijna 1,2 miljoen leerlingen en 164.000 personeelsleden uit meer dan 3.500 scholen start vandaag een nieuw schooljaar. Nieuw zijn de lerarenplatforms die de startende leerkrachten meer werkzekerheid moeten bieden. Het gaat om 2.500 leraren voor het basisonderwijs en 250 voor het secundair onderwijs.

Via de lerarenplatformen in het basisonderwijs en bij wijze van proef ook in het secundair onderwijs worden startende leerkrachten ingeschakeld voor reguliere vervangingen van afwezigheden korter dan een schooljaar, of ze kunnen zelfs een stabiele opdracht krijgen. Tijdens periodes dat het personeelslid niet wordt ingeschakeld voor vervangingen, wordt het op basis van zijn bekwaamheidsbewijs ingezet in zinvolle pedagogische taken zoals occasioneel lesgeven, co-teaching, peer learning of niet-reguliere vervangingen.

Duaal leren
Maar er zijn nog meer nieuwigheden: meer dan 180 scholen stappen in een proefproject van duaal leren of leren op de werkplek en in twintig extra scholen starten ze dit jaar met lessen in vreemde talen, het aantal van die scholen stijgt zo tot meer dan honderd. In bijna honderd academies in Vlaanderen worden ook voor het eerst opleidingen voor muziek en woord gegeven vanaf zes jaar. 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zelf bezoekt tijdens een ronde van Vlaanderen niet minder dan vijf scholen op deze eerste schooldag, de rondrit start al vroeg in basisschool de Peereboom in Ledegem. Vervolgens gaat het naar basisschool Louis-Paul Boon in Erembodegem en rond de middag naar het atheneum in Koekelberg. Na de middag gaat het naar een school voor buitengewoon onderwijs in Lummen en de dag eindigt in de stedelijke academie van Lier. 

Koningskinderen
En ook het leven van de koningskinderen verloopt vanaf vandaag weer op het ritme van de schoolbel. Koningin Mathilde zal om 8 uur prins Gabriël (15) en prinses Eleonore (10) naar het Sint-Jans-Berchmanscollege in Brussel brengen. Koning Filip zal, ook om 8 uur, prins Emmanuel (12) naar de Eurekaschool in Kessel-Lo (Leuven) brengen.