Zo wordt Slag bij Passendale herdacht

Ook vandaag staan er heel wat plechtigheden op de agenda voor de herdenking van de Slag bij Passendale, honderd jaar geleden. De Britse prins William en zijn echtgenote Kate Middleton, Prins Charles en het Belgische vorstenpaar bezoeken vandaag een paar symbolische plaatsen en er is een ceremonie op Tyne Cot Cemetery.

Rond de middag hebben Prins William en Kate Middleton een bezoek gebracht aan de Britse militaire begraafplaats van Bedford House in Zillebeke, net buiten Ieper. Daar liggen meer dan 5.000 gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het prinselijk paar heeft er Britse vrijwilligers ontmoet die ieder jaar mensen rondleiden op de begraafplaatsen.

Lees verder onder de foto:

Tyne Cot Cemetery
Verder was er ook een plechtigheid op de Britse begraafplaats Tyne Cot Cemetery. Ook daar waren de Britse royals prins William en Kate en prins Charles aanwezig. Koning Filip en koningin Mathilde waren er ook bij.

Ook belangrijke politici, zoals de Britse premier Theresa May en onze minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), zakten ook naar de begraafplaats af voor de ceremonie.

Lees verder onder de foto's:

De Britse overheid heeft de ceremonie georganiseerd en 4.000 gratis tickets uitgedeeld aan nabestaanden van de soldaten. Maar in Ieper en Zonnebeke werden ook grote schermen geplaatst waar je de ceremonie kon volgen. Op de begraafplaats liggen 12.000 Britse soldaten begraven en staan nog eens 35.000 namen op een herdenkingsmuur.

Passchendaele Memorial Park
Ten slotte bezochten de Britse prins Charles, koning Filip en koningin Mathilde een herdenkingstuin in het Passchendaele Memorial Park in Zonnebeke. Daar hebben ze ze enkele tuiniers ontmoet die de tuin ontworpen hebben. Ze hebben er ook de tentoonstelling over de slag bezocht en familieleden en nakomelingen van gesneuvelde soldaten ontmoet.

Last Post Menenpoort
Gisteren was er ook een speciale Last Post aan de Menenpoort in Ieper. Dat is een Brits monument ter nagedachtenis van de bijna 55.000 Britse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog en niet meer teruggevonden of geïdentificeerd konden worden.

De klaroenblazers bliezen er, zoals elke avond, The Last Post en de Britse premier Theresa May en onze minister van Defensie Steven Vandeput legden er een krans neer.

Lichspektakel
Later op de avond was er op de Grote Markt in Ieper een groot lichtspektakel. De Britse actrice Helen Mirren las er het bekende gedicht 'In Flanders Fields' voor. Er waren ook concerten en theaterspellen. Verder werden getuigenissen van soldaten en nabestaanden geprojecteerd op de Lakenhallen.

De Slag bij Passendale, officieel de Derde Slag bij Ieper, werd uitgevochten van 31 juli tot 6 november 1917. Zo’n 275.000 geallieerde troepen en 220.000 Duitse troepen kwamen om.