Zo wil N-VA jongeren van e-sigaret houden

Om jongeren van de e-sigaret te houden, wil N-VA-Kamerlid Renate Hufkens accijnzen heffen, reclame aan banden leggen en smaakjes in nicotinehoudende vloeistof verbieden. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is bezig met de invoering van accijnzen op de e-sigaret. “Het belangrijkste is dat het gaat om een rookstopmiddel, mensen moeten er uiteindelijk mee stoppen”, vertelt Hufkens aan VTM NIEUWS.

"In de eerste plaats moet er een accijns komen op de vloeistof die in e-sigaretten wordt gebruikt", zegt Hufkens, die een ­resolutie klaar heeft om de wetgeving voor de e-sigaret te ­verscherpen. "Uit wetenschappelijk onderzoek bleek al dat de prijsstijging door accijnzen op tabak een effect had op het aantal rokers, zeker bij jongeren. We kunnen die lijn logischerwijs doortrekken voor de e-sigaret."

Bezig
Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt bekijkt het voorstel. "Accijnzen behoren tot de mogelijke opties", klinkt het op het kabinet. Maar concrete plannen hebben ze nog niet. 

Reclame
Naast de accijnzen moet er ook rekening gehouden worden met de reclameregels voor tabaksporducten. "Momenteel gelden dezelfde regels voor e-sigaretten en gewone sigaretten als het over reclame gaat. Maar als de tabakswetgeving in de toekomst verstrengd wordt dan moet ook die van de e-sigaret mee verstrengen”, zegt Hufkens.

Smaakjes
Het laatste belangrijke onderdeel van de resolutie is het verbieden van smaakjes. “Zowel voor vloeistoffen met als zonder nicotine. Het is een rookstopmiddel, door de smaakjes gaan mensen er langer aan vasthouden en dat is niet de bedoeling”, vertelt het kamerlid. Die logica gaat mee in het verbod dat er in 2019 komt op sigaretten met smaakjes zoals menthol.   

“Mensen zijn vrij om te kiezen of ze roken. Maar jongeren vinden heel makkelijk toegang tot die e-sigaret en dat moeten we voorkomen”, besluit Hufkens. “De tabakslobby zit trouwens ook gedeeltelijk achter de e-sigaretten en daarom is belangrijk om er voorzichtig mee om te springen.”