Dossier Aanslagen Brussel

Zo helpt politie slachtoffers 22/03 terugkeren

“Er melden zich nog steeds slachtoffers aan om de luchthaven van Zaventem te bezoeken”, dat zegt Karima Douch van de federale politie aan VTM NIEUWS. Douch, die bij de Dienst Slachtofferbejegening werkt, verwacht een piek aan aanvragen rond de week van de herdenking van de aanslagen in Brussel. 

De aanvragen van slachtoffers die de luchthaven voor het eerst begeleid willen bezoeken blijven binnen stromen via de dienst slachtofferhulp van de federale politie. “Sommige mensen zijn kort na de aanslagen bij ons terecht gekomen”, vertelt Karima Douch die de slachtoffers op de luchthaven begeleidt. “Maar heel wat mensen stellen zo’n bezoek uit of vermijden Brussels Airport.” 

Bagage
Eén jaar na de aanslagen liggen er nog steeds niet-geïdentificeerde koffers op de luchthaven. “Sommige mensen zijn meteen vertrokken naar huis en hebben hun bagage hier achtergelaten”, legt Douch uit. 

Puzzelstukken
De luchthaven opnieuw bezoeken helpt heel wat slachtoffers om de gebeurtenissen te kaderen, volgens Douch. “We kunnen hen helpen om de puzzelstukken bij elkaar te leggen en dat geeft slachtoffers wel een opgelucht gevoel.” Heel wat mensen zitten met zwarte gaten en terugkeren naar de plek kan helpen om het verhaal te vervolledigen. "Daarnaast helpen we hen ook weer te wennen aan de open omgeving van een luchthaven waar veel mensen rondlopen."