Zo gaan dieven te werk op bouwwerven

In het opsporingsprogramma FAROEK worden vanavond beelden getoond van hoe dieven te werk gaan op bouwwerven. Het aantal diefstallen van werkmateriaal is spectaculair gestegen sinds vorige jaren. Steeds vaker gaan bendes uit het buitenland aan de haal met gereedschap dat zeer makkelijk verhandelbaar is.

Op 21 december ontdekt loodgieter Frank Cornelis dat al zijn werkmateriaal gestolen is. Op bewakingsbeelden van die nacht is te zien hoe de dieven te werk gaan. Iets voor twee uur ‘s nachts rijden twee auto’s traag voorbij. Even later komen de daders in beeld. Je ziet een persoon wijzen naar de camera, maar twee andere mannen lopen gewoon door. Met een soort loper doen ze in twee minuten de deur van de bestelwagen open.  

Het aantal diefstallen van werkmateriaal uit bestelwagens is spectaculair gestegen. In West-Vlaanderen was er vorig jaar een stijging van 44 procent ten opzichte van het jaar voordien. Naast lokale daders zijn er ook meer en meer bendes aan het werk.

“We krijgen hier in deze materie duidelijk te maken met georganiseerde criminaliteit”, zegt Guy Dupuis van de federale politie. “Het is internationale criminaliteit die aangestuurd wordt vanuit het buitenland. Gereedschap is bovendien zeer gemakkelijk verhandelbaar. In theorie is elk professioneel stuk uitgerust met een chassisnummer, maar veel aannemers vergeten dat te registreren.”

Alle informatie is welkom op het gratis nummer 0800/30 300. De volledige uitzending ziet u vanavond om 22.55 uur in FAROEK op VTM.