Zijn zonnepanelen Ikea echt goedkoper?

Meubelgigant Ikea biedt vanaf vandaag zonnepanelen aan in ons land. Volgens de meubelzaak zijn die ook goedkoper dan bij de concurrenten. Maar klopt dat wel? Hoe zit het met de kwaliteit van de zonnepanelen? En hoe wordt de garantie geregeld? “Het is inderdaad een beetje goedkoper, maar het blijft belangrijk om bij verschillende aanbieders een offerte te vragen”, zegt Bram Claeys van de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen (ODE).

De zonnepanelen van Ikea zijn op dit moment enkel online te koop, maar vanaf januari zullen de panelen ook te zien zijn in de winkels. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je de zonnepanelen kan inladen in je karretje en meenemen naar huis. Voor de levering en plaatsing werkt Ikea met de onderaannemer Solarcentury. De van oorsprong Britse firma gaat daarvoor in zee met een netwerk van lokale installateurs.

Goedkoper?
Ikea zegt zelf dat hun prijs zes à tien procent onder het marktgemiddelde ligt. Dat zou wel eens kunnen kloppen, vindt Bram Claeys van de Organisatie voor Duurzame Energie. “Hun prijs is inderdaad een beetje onder het gemiddelde, zeker als je dan nog eens de korting van vijftien procent voor IKEA FAMILY-leden krijgt, maar het zijn geen prijzen die de markt breken. De prijsklasse waar zij uitkomen is zeker niet uitzonderlijk. Voor mijn dak, waar achttien zonnepanelen op passen, zou ik 1,3 euro per kilowatt betalen. De gemiddelde prijs is 1,4 euro per kilowatt.”

De prijs is uiteraard verschillend voor ieder dak. Daarom kan je op de website van Ikea een simulatie maken voor jouw dak. “De schatting die je van de website krijgt, zou ik wel niet beschouwen als een finale offerte. Het is maar een eerste inschatting. Later wordt nog een precieze berekening gemaakt.”

Kwaliteit?
Ikea biedt drie opties aan die verschillen in prijs. “Op basis van wat we op dit moment weten, zijn dit normale zonnepanelen. De BASIC-optie heeft panelen met een sterkte van 270 watt, dat is de hoeveelheid energie die je er dus uitkrijgt. Dat is een normale capaciteit. De PLUS-optie heeft 295 watt. Dat is toch in de klasse van de betere panelen. De DESIGN-panelen zijn toch wel iets speciaals. Dat is blijkbaar een optie waarbij de panelen worden ingebouwd in je dak. Dat is iets nieuws en daar zitten ze toch wel boven de gemiddelde marktprijs.”

Op de panelen zelf valt dus volgens Claeys niets op aan te merken. De besparing zit volgens hem bij de omvormers, het toestel om de zonne-energie om te zetten in bruikbare elektriciteit. “Ze gebruiken ‘Goodwe’-omvormers. Die hebben we nog gezien op de markt, maar zij zijn zeker geen marktleider. Er zijn andere meer gekende kwaliteitsmerken.”

Garanties?
ODE heeft wel wat vragen bij de garantieregeling. “Ze zeggen zelf dat de garantie 25 jaar bedraagt. Maar het is niet duidelijk bij wie je de installatie eigenlijk koopt en waar de garantie dus ligt. Het lijkt dat je de panelen bij de installateur koopt, Solarcentury. En dan ligt de garantie bij hen”, aldus Claeys.

Als die op een of andere manier zouden verdwijnen binnen een aantal jaar, is het volgens hen onduidelijk wie garant staat voor de panelen. “En wat doe je bijvoorbeeld als je omvormer vervangen moet worden?”, zegt Claeys. “Wie is daar dan verantwoordelijk voor? Dat zouden ze toch nog eens moeten ophelderen.”

Vraag verschillende offertes
Claeys is in het algemeen positief over de instap van Ikea op de zonnepanelenmarkt. “Het feit dat zo’n grote meubelgigant zijn intrede maakt in de markt, toont wel aan dat zonne-energie een matuur product is.”

Hij hamert er wel op om verschillende offertes te vragen. “Wij benadrukken wel dat je best verschillende offertes vraagt bij verschillende installateurs, ook lokale aanbieders. Zo kan je een vergelijking maken tussen de spelers. Kijk ook zeker naar de garanties en de aangeboden kwaliteit.”