Zieke kinderen worden helden

Zieke kindjes een dag een held laten zijn? In het kinderziekenhuis van het UZ Leuven maken ze er een erezaak van. Met een expressieve fotoshoot willen ze de zorgen van de kinderen en hun ouders even aan de kant zetten. "Kunst en creativiteit betrekken bij het genezingsproces van kinderen is heel belangrijk", klinkt het.

Begin januari kwam kunstenaar en fotograaf Alberto Saleh voor een ‘lucky fotoshoot’ naar het kinderziekenhuis. Door de nadruk te leggen op hun persoonlijke expressie en levensvreugde, wil de fotograaf tonen dat ziek zijn maar een deel van iemands persoonlijkheid is. Voor de kinderen en hun ouders is het een bijzondere dag, waarbij ze met hun foto een unieke en leuke herinnering aan hun verblijf in het ziekenhuis mee naar huis krijgen.

(Lees verder onder de foto)

Creativiteit en veerkracht
“We merken keer op keer dat kinderen ondanks hun ziekte of langdurig ziekenhuisverblijf nog veel creativiteit en veerkracht in zich hebben”, zegt prof dr. Carine Wouters, kinderreumatoloog in het UZ Leuven. “Daarom organiseren we het hele jaar door workshops met kunstenaars. Door zo’n workshop kunnen de kinderen de ziekenhuiswereld even vergeten. Zowel ouders als kinderen zijn heel enthousiast over dit soort initiatieven.”

(Lees verder onder de foto)

Een kind blijft een kind
Kunstfotograaf Alberto Saleh heeft een bijzondere band met het ziekenhuis. “Hier in UZ Leuven geeft men letterlijk het leven terug aan mensen die ziek zijn. Dat wil ik weerspiegelen in mijn foto’s. Een mooie glimlach en de vreugde in de ogen van een kind toont dat het vooral een kind blijft, of het nu ziek is of niet.”

In het nieuwe kinderziekenhuis, dat in het najaar van 2018 de deuren opent op campus Gasthuisberg, komt een aparte Kunst en Muzeruimte speciaal voor creatieve workshops, tentoonstellingen en voorstellingen in samenwerking met museum M in Leuven.