Zes mythes over seks ontkracht

Heel wat Vlamingen kampen met misvattingen over seksualiteit. Daarom lanceert Sensoa een nieuwe campagne waarin zes hardnekkige seksmythes ontkracht worden. "Seksuologen geven aan dat steeds meer koppels zich zorgen maken over (onrealistische) verwachtingen en nood hebben aan 'normaliserende' boodschappen", aldus het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

De gemiddelde Vlaming heeft twee tot drie keer seks per week. Het is een typische misvatting die bij de Vlaming ingebakken zit, want het gemiddelde ligt op één keer per week. Dergelijke misvattingen blijken door herhaling volledig ingesleten in onze geesten: "Je weet het wel, maar toch". Tijd om die seksmythes te ontkrachten, vond Sensoa. 

  • Mythe 1: Veel seks is een teken van een goede relatie

Er is geen regel die zegt hoe vaak je seks moet hebben. Je doet het best zo vaak als je er samen zin in hebt. Het vaker doen, is geen garantie tot meer tevredenheid. Het is ook best oké als de frequentie varieert in de tijd.

  • Mythe 2: De beste seks is spontane seks

Door wat we horen en lezen, krijgen we soms een onrealistisch beeld van een vrijpartij. Vraag mensen naar wat zij de 'beste seks' vinden en ze denken aan spontane lust bij beide partners, terwijl je ook kan plannen. Mensen gaan er bovendien steeds vaker van uit dat goede seks gelijk staat aan een romantische setting met tien verschillende standjes en gelijktijdige orgasmes. Maar net die te hoge verwachtingen zorgen voor teleurstellingen.

  • Mythe 3: Voor een orgasme moet de penis altijd in de vagina

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90 procent van alle mannen (bijna) altijd een orgasme heeft tijdens seks. Bij de vrouwen is dat minder dan de helft. Sensoa benadrukt dat seks meer is dan alleen penetratie. Voor veel vrouwen is het essentieel om de clitoris te stimuleren om te kunnen klaarkomen. Ze moeten hun eigen lichaam leren kennen en actief aangeven hoe ze het graag hebben.

  • Mythe 4: Jongeren hebben steeds vroeger seks en mythe 5: Seks is iets voor jonge mensen

De leeftijd waarop jongeren aan seks beginnen (ongeveer 17 jaar), is al twintig jaar niet meer vervroegd. En ouderen blijven soms evenveel van seks genieten als vroeger. "Als jij of je ouders naar een woonzorgcentrum verhuizen, kun je best polsen naar hun beleid rond seksualiteit en/of partnerrechten", geeft Sensoa nog mee.

  • Mythe 6: Zwanger worden is gewoon een kwestie van plannen

Een ongeplande zwangerschap wordt onmiddelijk gezien als een vorm van falen, terwijl het normaal is dat er tijdens de vruchtbare periode van een vrouw al iets ongepland kan gebeuren. Anderzijds denken veel mensen dat je niet zwanger kan geraken als je het niet plant.

Onjuiste informatie
De campagne krijgt de steun van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V). "We blijven geconfronteerd worden met onjuiste informatie over seksualiteit", zegt hij. "Een goede voorlichting en realistische verwachtingen zijn nochtans cruciaal voor een goede gezondheid en een gezonde relatie. Het is daarom goed dat Sensoa met deze campagne de Vlamingen van goede en correcte informatie bedient."

Lees ook: Ben jij een sexpert? Test het hier