Zeker 65.000 betogers in grootste klimaatmars ooit in ons land

De grootste klimaatmars ooit in ons land is vanmiddag door Brussel getrokken. Volgens de politie waren er maar liefst 65.000 mensen, ondanks het slechte weer. De organisatie zelf spreekt van 70.000 tot 75.000 deelnemers, omdat heel wat mensen tijdens de mars inpikten.

Van bij het vertrek werd duidelijk dat de klimaatmobilisatie een enorm succes was. In totaal trokken zeker 65.000 mensen, onder wie 5.000 fietsers, door de Brusselse straten. Samen willen ze duidelijk maken dat de Belgische regering meer ambitie moet tonen in haar klimaatbeleid.

Boegeroep voor Marghem
Opvallend: bevoegd minister Marie-Christine Marghem (MR) liep een stukje mee en dat deed veel wenkbrauwen fronsen. De federale minister van Energie en Leefmilieu kreeg zelfs boegeroep te horen.

VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp confronteerde minister Marghem met het feit dat de manifestatie gericht is tegen de regering die niet genoeg doet voor het klimaat. “De mensen realiseren zich niet dat de federale overheid slechts voor een klein deel bevoegd is en dat de andere bevoegdheden in handen zijn van de regio's”, reageert Marghem. "Je moet begrijpen: het is veel moeilijker om te zeggen dat de verandering er nu moet komen of we betogen tegen de federale regering.”

(Lees verder onder de video)

Speciaal ticket
De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB maakte haar volledige netwerk gratis en de treinmaatschappij NMBS bood een speciaal ticket van 5 euro aan. Dat bleek een enorm succes, want 34.000 personen kwamen met de trein naar de hoofdstad. In het treinstation Brussel-Noord moesten treinen tegengehouden worden omdat er te veel mensen waren in het station.

De aanleiding voor de klimaatmars is de internationale klimaattop COP24, die in Polen begint. Met het massale protest eisen de betogers dat de Belgische politici meer ambitie tonen voor een doorgedreven nationaal klimaatbeleid op korte én lange termijn. Zo moet de opwarming van het klimaat beperkt blijven tot 1,5°C, zoals in het akkoord van Parijs staat.

Verrassingsoptredens
De betogers verzamelden zondag in de buurt van het station Brussel-Noord, waar de optocht om 13 uur vertrok. Van daaruit ging het via de Koning Albert II-laan, langs Kruidtuin en Madou, over de Wetstraat en het Schumanplein, om dan te eindigen in het Jubelpark. Daar vinden vanaf 15 uur enkele verrassingsoptredens plaats.