Zeiljacht kapseist voor kust: 2 doden

Voor de kust van Oostende is een Nederlands zeiljacht gekapseisd met zes opvarenden aan boord. Twee passagiers zijn overleden, één 18-jarige jongen is nog vermist. Drie anderen zijn gered. Er werd een grootschalige reddingsactie georganiseerd om de vermiste opvarende te zoeken.

De vermiste 18-jarige jongen is nog steeds niet gevonden. Reddingswerkers hebben zijn broek gevonden, maar van de jongen zelf is nog geen spoor. De jongen heeft de Nederlandse nationaliteit.

De drie drenkelingen die gered zijn, werden naar het ziekenhuis gebracht. Eén van hen was zwaar onderkoeld. Ze werden gered door een baggerschip dat in de buurt vaarde. De zeiljacht voer onder Nederlandse vlag.

Slachtoffers
Een van de dodelijke slachtoffers is een bekende jachtenbouwer en vermaarde wedstrijdzeiler uit Breskens, in Zeeuws-Vlaanderen. Dat is bevestigd aan de regionale krant Provinciale Zeeuwse Courant. Frans Maas (79) zat op het zeiljacht met zijn 17-jarige kleinzoon en nog vier bemanningsleden. Zijn kleinzoon kon wel worden gered. Het andere dodelijke slachtoffer is een 70-jarige Nederlander.

Bij de drie overlevenden is naast de 17-jarige Nederlander ook een 37-jarige Belg en een 53-jarige Nederlander.

Zeilwedstrijd
De zeiljacht Capella nam deel aan een zeilwedstrijd die deels tijdens de nacht gevaren wordt. De organisatie had zelf geen noodsignaal opgevangen. "Er stond vrij veel wind, maar de omstandigheden waren zeker niet uitzonderlijk. De opvarenden van de boot waren zowat de meest ervaren wedstrijdzeilers uit onze regio, die al in veel zwaardere omstandigheden wedstrijd gevaren hebben", klinkt het bij de Royal Belgian Sailing Club. "RBSC betreurt dit ongeval ten zeerste. Zij betuigt in de eerste plaats haar medeleven aan de nabestaanden van de twee overledenen, en ze hoopt dat de vermiste persoon nog levend kan teruggevonden worden. De prijsuitreiking die voorzien was vandaag om 18u zal vervangen worden door een kort herdenkingsmoment."

Het vaartuig kapseisde al rond 8.30 uur vanmorgen. De reddingsdiensten waren hiervan pas op de hoogte na de middag toen de baggerboot drie opvarenden kon redden.

Reddingsactie
Een reddingshelikopter van het leger en schepen van de zeevaartpolitie en de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst kwamen ter plaatse om hulp te bieden. Ze kregen ook versterking van de Nederlandse reddingshelikopters.

"De reddingsactie blijft doorgaan tot het donker wordt", zegt VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert, "Elk uur telt nu."

Reddingsoefening
Vandaag zouden koning Filip en koningin Mathilde een reddingsoefening in Middelkerke bijwonen om de 35ste verjaardag van de kustreddingsdienst te vieren. Normaal zou het koningspaar meegaan op zee maar dat gedeelte werd afgelast door de noodsituatie. De viering met de strandredders ging wel door.