Zeelucht is gezonder dankzij een beetje gif

Het wordt vaak gezegd, maar de zeelucht zou effectief gezonder zijn dan de lucht in het binnenland. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van de UGent. In zee zitten algen die een gifitge stof bevatten. De universiteit van Gent onderzoekt of een langdurige blootstelling aan dat gif een positief effect heeft en dat blijkt dus te kloppen.

Het baanbrekende onderzoek van de UGent is goed op weg om het voor eens en voor altijd te bewijzen: zeelucht is gezonder dan lucht in het binnenland. In de zee leven algen die giftige stoffen kunnen bevatten. “Een hoge concentratie ervan kan schadelijk zijn”, vertelt doctoraatstudent Emmanuel Van Acker. “Wij onderzoeken of lage concentraties en langdurige blootstelling niet net een positief effect hebben.”

Positief effect
De onderzoekers meten aan de kust zelf hoe hoog de concentraties van de algen zijn. Daarnaast stellen ze in een lab longcellen bloot aan de gifstoffen uit de algen, om te zien welk effect ze hebben. “Volgens de eerste indicaties heeft het dus een positief effect”, vertelt Van Acker. “Door de lage concentratie wordt een mechanisme ondersteund dat kapotte cellen opruimt en zo bepaalde ziektes zoals kanker kan onderdrukken."

Het onderzoek loopt momenteel nog volop en de resultaten zijn dus nog niet definitief. “Ik hoop om het onderzoek af te werken tegen 2021, dan loopt mijn doctoraat af. Hopelijk hebben we dan ook de bewijzen om aan te tonen dat de zeelucht effectief gezonder is.”

Een bezoekje aan de zee kan dus nooit kwaad voor wie een dipje heeft of zich wat ziek voelt. De zee heeft ook een positief effect op je mentale toestand. “Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die aan de kust wonen, meer bewegen en buiten komen en daardoor hebben ze ook meer sociale contanten. En voelen ze zich dus beter”, vertelt Van Acker.

Klimaatopwarming
De kust lijkt dus wel de place to be, al kan de klimaatsverandering wel roet in het eten gooien. De opwarming van de aarde kan ervoor zorgen dat er meer en grotere algenbloei wordt gekweekt en dat er dus een hogere concentratie van het gif aanwezig is. “In Florida komt dat soms al voor en daar zien we dat mensen vaak last krijgen van de luchtwegen door de hoge concentratie.”