Zaak-De Pauw: 10 vrouwen nemen samen advocaat

In de zaak rond televisiemaker Bart De Pauw hebben al zeker tien vrouwen samen een advocate onder de arm genomen. Die moet er vooral voor zorgen dat hun anonimiteit gewaarborgd blijft. Dat schrijven de kranten van De Persgroep. Gisteren excuseerde De Pauw zich via zijn advocaat al voor mogelijk grensoverschrijdend gedrag. 

Zeker tien vrouwen hebben zich verenigd bij advocate Christine Mussche. Een aantal twijfelt nog of ze na hun onthullingen bij de VRT-preventieadviseur juridische bescherming nodig hebben. “Ze staan nog altijd achter hun verklaringen, maar omdat velen van hen bekende personen zijn, vrezen ze dat ze niet anoniem zullen kunnen blijven”, zegt Mussche.

Geheim onderzoek
De VRT doet er naar eigen zeggen alles aan om de anonimiteit van de vrouwen geheim te houden. "We hebben hen vertrouwelijkheid beloofd en daar zullen we ons aan houden", aldus manager beroepsethiek Diane Waumans. Er is uiteraard ook het geheim van het onderzoek, waarbij de onderzoeksrechter kan beslissen of er bescherming van de getuigen nodig is. 

Maar volgens professor Seksueel Strafrecht Liesbet Stevens (KU Leuven) is er méér nodig. "Er is een bepaling in het Strafwetboek die slachtoffers van seksueel geweld tijdens en na een proces beschermt tegen de bekendmaking van hun identiteit in de media. Die wet moet uitgebreid worden naar zaken als deze, voor stalking. Want als op het einde van de rit blijkt dat hun identiteit bekend is geraakt, zal dat de drempel voor andere vrouwen enorm verhogen. Dan wordt er bij wijze van spreken een straffeloze situatie gecreëerd, omdat niemand nog met zijn of haar verhaal naar een preventieadviseur zal durven te stappen."

Excuses
Bart De Pauw heeft zich gisteravond via zijn advocaat verontschuldigd voor mogelijk grensoverschrijdend gedrag. "Ik ben tot inzicht gekomen dat mijn speelse of flirterige manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt. Ik wil mij via deze weg dan ook bij iedereen excuseren die zich door mij geïntimideerd zou hebben gevoeld", zegt de televisiemaker.

Grensoverschrijdend gedrag
Donderdag maakte VRT bekend dat ze de samenwerking met televisiemaker Bart De Pauw stopzet na klachten over grensoverschrijdend gedrag. De Pauw zou flirterige sms’jes en seksueel en pornografisch getinte boodschappen gestuurd hebben naar vrouwen waarmee hij samenwerkte.

Zaterdagavond hield het parket van Antwerpen een huiszoeking in de gebouwen van de VRT. Onder meer Paul Lembrechts, de CEO van VRT, werd als getuige gehoord door de onderzoeksrechter.