Wordt Knesselare straks deel van Aalter?

De gemeente Aalter wil fuseren met buurgemeente Knesselare. Dat is gisteren op de gemeenteraad bekendgemaakt door Pieter De Crem (CD&V). Op 23 mei volgt een gelijktijdige gemeenteraad waarin de knoop zou moeten worden doorgehakt. De nieuwe naam blijkt niet zo “verrassend” te zijn.   

Aalter telt zo’n 20.500 inwoners, Knesselare 8.500. De nieuwe gemeente zal dus ongeveer 30.000 inwoners tellen. Volgens De Crem zijn de gesprekken zo goed als rond. “Op 23 mei vergaderen de gemeenteraden van Aalter en Knesselare op hetzelfde moment en dan zal de principiële beslissing genomen worden om tot een fusie over te gaan”, zei De Crem gisteren op de gemeenteraad. 

Naam
Voor het einde van dit jaar moet de beslissing tot een fusie rond zijn. Die fusie zelf zou starten van 1 januari 2019. Welke naam de fusiegemeente krijgt, wil De Crem pas kwijt op 23 mei. Hij liet wel al weten dat “het geen verrassing” zal zijn. Wellicht blijft de gemeente dus Aalter noemen. 

"Het is voorbarig om zaken te verkondigen als er nog geen getekend akkoord is", zegt Erné De Blaere (Groep 9910), burgemeester van de Oost-Vlaamse gemeente Knesselare. "Voor mij is er een akkoord als alle stukken door de twee schepencolleges getekend zijn. We zijn in gesprek, een constructief gesprek en alles verloopt vlot, maar we hebben nog twee vergaderingen voorzien. Eens het akkoord er is, zullen we daarover uitgebreid communiceren. Wat Pieter De Crem zegt, is voor hem."

Voordelen
De Blaere benadrukt ook dat een fusie het kleine Knesselare voordelen zal opleveren. "Anders hadden we die gesprekken ook niet aangegaan. We krijgen steeds meer opdrachten van de federale en Vlaamse overheid en het wordt moeilijk om aan al die opdrachten te voldoen." Voor de inwoners zal de fusie alvast in de portemonnee schelen, want Aalter heeft een lagere personenbelasting, ook de opcentiemen op onroerende voorheffing liggen lager en Knesselare heeft nog een "gezinsbelasting" die Aalter niet kent.

De Vlaamse overheid probeert fusies tussen gemeenten zoveel mogelijk aan te moedigen. Zo krijgen ze per inwoner 500 euro schuldkwijtschelding als de beslissing tot fusie voor eind 2017 is genomen. Onder meer Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode in Limburg en Tremelo en Begijnendijk denken er over na.