Wordt betalen binnenkort duurder?

Betalen zou binnenkort wel eens duurder kunnen worden. Dat is alleszins de bezorgdheid van de Belgische Handelsfederatie Comeos. In januari treedt een nieuwe Europese maatregel omtrent elektronisch betalen in werking en die zorgt voor onzekerheid.

De Payment Service Directive 2-wet (PSD2) zegt onder meer dat winkeliers binnenkort geen toeslagen meer zullen mogen aanrekenen aan klanten die met een kredietkaart betalen. Toch blijven de kosten voor winkeliers bestaan.

Zo betalen handelaars een vast bedrag voor betaling via Bancontact, maar moeten ze een procent betalen op betalingen via kredietkaarten, en die kosten kunnen snel oplopen. Ook nieuwe betaaldiensten als Apple of Android Pay werken via kredietkaarten.

“Het is nog te vroeg om te zeggen wat het exacte effect van de Europese wet zal zijn, maar we zijn wel bezorgd”, zegt Hans Cardyn van Comeos aan VTM NIEUWS.

Derden
Ook opent de PSD2 de weg voor derde partijen om de betalingswereld te betreden. Als jij straks toestemming geeft, zal bijvoorbeeld Facebook jouw bankgegevens mogen opvragen aan je bank om je dan ook via hun app te laten betalen.

Winkeliers weten echter nog niet welke tarieven daaraan verbonden zullen zijn. En als die kosten te hoog oplopen, zullen die hoogstwaarschijnlijk op termijn worden doorgerekend aan de klant. “Toch kunnen we die gevolgen nog moeilijk inschatten”, zegt Cardyn nog.