Wie zal 'slimme' meter betalen?

Vanaf 2019 worden alle klassieke elektriciteitsmeters verplicht vervangen door digitale meters. Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) legt daarvoor morgen een voorstel op tafel bij de Vlaamse regering. Maar wat doet zo’n meter eigenlijk? En wie zal opdraaien voor de kosten?

Hoe werkt zo’n digitale meter?
Een digitale meter is puur elektronisch. Daardoor zal je netbeheerder je energieverbruik vanop afstand kunnen meten. Je zal ook zelf je verbruik beter in de gaten kunnen houden. Hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan, hangt af van de energieleveranciers. Zij zullen moeten beslissen welke diensten of producten ze gaan ontwikkelen voor de gebruiker. Dat kan bijvoorbeeld een applicatie zijn waar gebruikers alle nodige informatie over hun verbruik kunnen terugvinden.

Niet iedereen zal meteen zo'n teller in huis moeten halen. “We beginnen eerst bij de doelgroepen die er meteen het grootste voordeel uithalen”, zegt Dirk van Evercooren, woordvoerder van de Vlaamse Regulator voor Energie (VREG). “Wie grondig renoveert of een nieuwbouw plaatst, zal de teller als eerste in huis moeten halen. Net zoals mensen met zonnepanelen. Ook voor wie een budgetmeter heeft, is het beter om die te vervangen door een slimme meter.” Op lange termijn is het dan de bedoeling dat iedereen een digitale meter krijgt.

Wie zal opdraaien voor de kosten?
De gebruiker zal opdraaien voor de kosten. Bestaande meters worden vervangen op kosten van de netbeheerder, bij een nieuwbouw betaalt de bouwheer. Maar die kost zal doorgerekend worden op de factuur van de gebruiker. “Dat is op zich logisch”, zegt Van Evercoorden. “De meter is een deel van het netwerk dus zitten die kosten inbegrepen in de factuur van de gebruiker.”

VREG-topman Thierry Van Craenenbroeck bevestigt dat. “Al zal de impact op de factuur vrij klein zijn. Bovendien zijn er andere kosten die wegvallen. Zo moeten er geen controleurs meer op pad gestuurd worden en is het de bedoeling dat het verbruik lager ligt.”

Hoeveel de hele operatie precies zal kosten, is nog niet duidelijk. “Dat hangt af van het soort meter dat de regering wil invoeren”, zeg Van Craenenbroeck. “We hebben enkele jaren geleden al een kosten-batenberekening gemaakt, maar die is gebaseerd op oude meters. Het is nu dus nog niet te zeggen hoe groot het kostenplaatje zal zijn.”

Hoe kan het ons iets opleveren?
Digitale meters geven in real time door wat je juist verbruikt en ze houden ook bij wat je precies teruggeeft aan het net. Bovendien kunnen ze vanop een afstand worden afgelezen, bijvoorbeeld door de leverancier of netbeheerder. Die hoeft dus geen controleur meer op pad te sturen én krijgt een beter zicht op het verbruik van de klanten. 

Voordeel voor de gebruiker is dat die een beter zicht krijgt op zijn verbruik. Leveranciers zullen producten en diensten ontwikkelen die de gebruiker daarbij helpen.