Welke zakjes mogen straks nog?

Een volledig verbod op plastic wegwerpzakjes, dat wil Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Concreet moeten alle zakjes die dunner zijn dan 0,05 millimeter uit het straatbeeld verdwijnen. Moeilijk om met het blote oog te zien, dus VTM NIEUWS zet het voor u even op een rij.

Bij de bakker, bij de slager, in de apotheker, in je buurtwinkel: de kleine plastic zakjes zijn overal. We gebruiken ze voor alles en heel vaak. En dat heeft een grote impact op het milieu. Het is genoeg geweest: ze moeten verdwijnen, zegt Schauvliege. Toch zijn niet alle alternatieven even goed. Dat legt Rob Buurman, directeur van het Recycling Network Benelux uit.

Zij moeten weg
Misschien één van de meest voorkomende zakjes. Je vindt ze bij de apotheker, bij je bakker en in de plaatselijke buurtwinkel. Dit dunne, soms doorzichtige zakje zal volledig verdwijnen. En dat vinden de plaatselijke handelaars lastig, want alternatieven zijn niet altijd even makkelijk. "We zouden duurdere, herbruikbare zakken kunnen geven, maar dan moeten we dat doorrekenen aan een klant", klinkt het. Een kruidenierszaak in Vilvoorde had alvast een andere oplossing. "Als ik straks door mijn voorraad plastic zakjes ben, stop ik ermee. Ik vraag de klanten om zelf met een zak naar de winkel te komen. Ik vul die dan met plezier voor hen."

Papier
Een alternatief is de papieren zak. Die mag straks gewoon nog uitgedeeld worden. Vaak steviger dan een plastic zak, maar veel minder om groenten en fruit in te bewaren. In een papieren zak ontstaat er veel sneller condens en die zorgt ervoor dat je eten sneller bederft en je papieren zak kan er wel eens nat van worden. "Een papieren zak is geen goed alternatief voor het milieu. Voor de productie ervan is veel hout nodig", zegt Buurman. Een papieren zak die nat wordt, is ook niet meer bruikbaar. Nog een nadeel ten opzichte van een plastic zak.

Dik genoeg, moeilijk te zien
Moeilijker met het blote oog te zien, zijn dit type zakjes. Ze zijn net dikker dan 0,05 millimeter en mogen straks dus nog gebruikt worden. Door hun aangepaste dikte zijn ze net iets steviger dan hun 'smallere broertjes'. Als je er rustig mee omspringt, kunnen ze meermaals gebruikt worden.

Duidelijk dik genoeg
Makkelijker te herkennen, zijn de zakken die in veel kledingzaken of cosmeticawinkels worden gebruikt. Het plastic is veel steviger en dus ook veel makkelijker te herbruiken. Zij blijven straks gewoon bestaan.

Stof
Lokale handelaars vinden het vaak moeilijk om waardige alternatieven te zoeken. Stoffen zakken zijn natuurlijk ook een mogelijkheid, maar zijn duurder in aanmaak. Een banketbakker in Vilvoorde gaf ze op de Dag van de Klant gratis mee. "Toch kunnen we dit niet altijd doen, daarvoor zijn ze te duur. We zoeken nog naar een waardige vervanger voor onze plastic zak."