Weet jij welke kankers vaakst voorkomen?

Belgen zijn goed op de hoogte als het gaat over kanker. Dat blijkt uit de resultaten van de “Belgen en kanker” barometer 2017 van het farmaceutisch laboratorium MSD dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. Maar er is een kloof tussen de kennis van de Belgen over kanker en hun perceptie dat het onderzoek ernaar niet vooruit gaat. Zeven op de tien Belgen vindt dat het onderzoek naar kanker traag evolueert. En dat terwijl er de laatste dertig jaar nooit zoveel vooruitgang werd geboekt als nu.

Het is de tweede keer dat de barometer uitgegeven wordt. Opvallend is dat 69 procent van de bevraagden vindt dat het onderzoek naar kanker niet vooruitgaat. Verrassende resultaten volgens de oncologen, die een echte revolutie in de behandeling van kanker waarnemen. Iets meer dan een jaar geleden werd immunotherapie in België geïntroduceerd en daarenboven volgt nu ook gepersonaliseerde geneeskunde bij de behandeling van longkanker.

Kennis
Uit de bevraging blijkt wel dat de Belgen een goede kennis hebben van kanker. Professor Thierry Pieters, pneumoloog-oncoloog aan het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc (Brussel), legt uit: “Ze zijn goed op de hoogte. Borstkanker is inderdaad de vaakst voorkomende kanker met zo’n 10.000 gevallen. Ook hun inschatting van welke kanker het dodelijkst is, was vrij goed: 35% wist correct aan te geven dat het longkanker was.”

Deze kankers kwamen in 2014 het vaakst voor (recentste cijfers):

  1. Borstkanker – 10.466 gevallen
  2. Prostaatkanker - 7.953 gevallen
  3. Longkanker - 5.797 gevallen
  4. Darmkanker - 4.119 gevallen

Overwinnen
Een verschil met vorig jaar is dat nu 54 procent van de Belgen denkt dat hij of zij ooit persoonlijk met kanker zal worden geconfronteerd. Vorig jaar was dat nog 62 procent. Toch is 58 procent overtuigd dat kanker ooit overwonnen zal worden.