We snappen niet genoeg van sparen

Belgen sparen massaal, maar hebben onvoldoende kennis erover. Amper een op de vijf Belgen weet hoeveel rente hij krijgt op zijn spaarboekje en slechts de helft weet dat inflatie vreet aan het rendement. Dat blijkt uit onderzoek dat iVox heeft uitgevoerd, waar Het Laatste Nieuws over schrijft. 

Belgen blijven nog steeds massaal sparen, maar nu blijkt dat we eigenlijk onvoldoende kennis hebben over dat sparen en ze trouw blijven aan hun bank, ook al is het elders interessanter. 

Uit het onderzoek, waarbij 1.000 Belgen bevraagd werden, blijkt dat 65 procent niet verandert van spaargedrag bij lage rente en dat slechts tien procent weet waarom de rente zo laag staat. Bijna de helft (49 procent) weet niet dat de inflatie ervoor zorgt dat je minder kan kopen.

Slechts een op de vijf spaarders kan exact zeggen hoeveel rente hij krijgt en 37 procent geeft toe absoluut geen idee te hebben hoeveel de rente op zijn spaarrekening bedraagt, schrijft Het Laatste Nieuws op basis van het onderzoek. 

Trouw aan bank
Bovendien blijven we ook heel trouw aan onze bank. Zelfs als we bij een andere bank 0,2 procent meer krijgen, veranderen weinig Belgen van bank. En we blijven ook steevast sparen via een klassieke spaarrekening. Een kwart van de Belgen belegt wel een deel van zijn geld en twaalf procent steekt het in vastgoed. 

Geen doel
Miljarden euro’s staan geparkeerd op spaarrekening, maar toch hebben we er geen specifiek doel mee. “Voor als het nodig is”, is de belangrijkste reden voor bijna zes op de tien van de Belgen, zowel jongeren als ouderen. 

Gebrek aan kennis
Die houding heeft alles te maken met het gebrek aan algemene kennis over financiën, blijkt ook uit de enquête. Zo blijkt dat 90 procent van de Belgen niet weet hoe de rente berekend moet worden op meerdere jaren.