Wat maakt ons gelukkig?

Wat is geluk? Het is een vraag die de mensheid al lang bezighoudt en waar gezondheidseconoom Lieven Annemans van de UGent nu een antwoord op probeert te bieden. Hij start met een allesomvattend geluksonderzoek. "Er is al veel onderzoek gedaan naar individuele factoren, maar ik wil hun onderlinge impact onderzoeken", legt Annemans. Enkele punten waaraan u kan zien of u gelukkig bent.

ABC
"Een klassieke manier om geluk te meten is het psychologisch ABC", vertelt Annemans. Zo kan je zien of iemand goed in zijn vel zit als hij zich autonoom, betrokken en competent voelt.

Dure woorden om uit te leggen dat we ons gelukkiger voelen als we ons niet afhankelijk voelen van andere mensen en dingen, dat we autonoom kunnen functioneren. Betrokken zijn, betekent dat we ons goed voelen in onze relaties, met onze familie, vrienden en een eventuele partner.

Ook is het belangrijk dat we ons niet minderwaardig voelen. "Het is bijvoorbeeld niet positief voor ons geluk als we het gevoel krijgen dat we niet gerespecteerd worden of tekortschieten in onze job, of als we helemaal geen job hebben", aldus Annemans.

Geld
Maakt geld gelukkig? Het antwoord is ja, maar er moet een kanttekening bij geplaatst worden. Geld maakt tot op zekere hoogte gelukkig. Zo is internationaal vastgesteld dat een gezin tot een bedrag van 70.000 euro per jaar gelukkiger kan worden. Ga je daarboven blijf je even gelukkig. "Dat is belangrijk voor mensen die altijd maar meer willen. Weet dat je er niet gelukkiger van wordt", legt Annemans uit.

Uit een studie van Ipsos blijkt dat het bedrag voor de individuele Vlaming kan vastgelegd worden op 2.117 euro netto per maand.

De impact van geld op geluk is dus tot op zekere hoogte gekend, maar de studie van Annemans verschilt daar nu net. "Ik wil de impact van de verschillende factoren op elkaar bestuderen. Zo weten we geld doet met ons geluk, maar wat doet geluk met ons geld?" Zo zou een gelukkig persoon al snel meer verdienen dan een leeftijdsgenoot met hetzelfde diploma, die zich ongelukkig voelt. Het enthousiasme van de één doet hem opvallen en sneller in aanmerking komen voor promotie. 

Andere factoren
Naast geld zijn er natuurlijk nog andere factoren die deel uit maken van ons geluk. Annemans wil met zijn studie de impact van al die factoren op elkaar onderzoeken. Over twee jaar wil hij concrete tips aan de regering voorleggen, die ons gelukkiger moeten maken. "We blijven al vijftien jaar op hetzelfde geluksniveau steken en daar willen we verandering in brengen", aldus Annemans.

Het onderzoek van Annemans wordt gefinancierd door Delta Lloyd Life. "Ze schenken inderdaad 100.000 euro aan de UGent. Die kosten moeten mijn medewerker betalen", vertelt Annemans. Het onderzoek loopt wel volledig onafhankelijk, legt hij uit. Ook zal Annemans geen twee jaar wachten alvorens de eerste resultaten bekend te maken. "De beleidmakers mogen al snel tips verwachten", sluit hij af.