Wat komt Pence in Brussel doen?

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft gisteren voet aan wal gezet in ons land. Hij had gisteren een onderonsje met premier Charles Michel (MR) in het Hertoginnedal en zal vandaag naar het hart van de Europese wijk trekken. Daar staat onder meer een ontmoeting met Donald Tusk en Jean-Claude Juncker op het programma.

Pence zette gisteren omstreeks 14 uur voet op Belgische bodem. Hij komt van München, waar hij zaterdag deelnam aan de jaarlijkse veiligheidsconferentie. De vicepresident werd door premier Charles Michel ontvangen op het Hertoginnedal, waar overigens ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) mee aan tafel schoof. 

Achteraf sprak Michel over een “intens, maar ook een zeer constructief gesprek”. Michel vond in Pence naar eigen zeggen een zeer aandachtige gesprekspartner. De Amerikaanse president Donald Trump haalde de afgelopen weken fors uit naar de Europese Unie en de NAVO, maar die boodschap herhaalde Pence in ieder geval niet.

Vandaag trok de vicepresident om 10.15 uur naar de Europese Raad voor een ontmoeting met Raadsvoorzitter Donald Tusk. Later op de dag steekt hij de straat over voor een gesprek met de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en EU-buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini. Deze namiddag wordt hij op de koffie verwacht bij NAVO-baas Jens Stoltenberg.

Wat wil hij bereiken?
De relaties tussen de Verenigde Staten en organisaties zoals de Verenigde Naties (VN) en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) staan sinds de inauguratie van Trump onder druk. Zo noemde de Amerikaanse president de NAVO ‘verouderd’ en zei hij dat hij enkel bondgenoten wilde die voldoende uitgeven aan Defensie.

Met het bezoek aan ons land en verschillende andere Europese landen, hoopt Pence vooral de plooien glad te strijken. Zo zei hij in München al dat het nieuwe bewind in Washington niet zo veel zal veranderen en dat de Verenigde Staten evenveel engagement naar het trans-Atlantische bondgenootschap zullen blijven tonen. "Amerika blijft aan de zijde van Europa staan”, klonk het.

Niet blij met komst
Niet iedereen is echter blij met het bezoek van Pence. Een honderdtal personen hebben zich vanaf 9.30 uur deze ochtend verzameld voor de Europese instellingen in Brussel, tussen het Schuman-rondpunt en het Eeuwfeestpark, om te protesteren tegen het beleid van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Bekijk ook: