Wat doen bij nieuwe terreuraanslag?

Het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen (NSZ) en Horeca Brussel werken samen met de federale regering aan een gids met duidelijke richtlijnen en informatie voor het geval er aanslagen zouden gepleegd worden zoals op 22 maart 2016. De gids zal midden mei 2018 worden uitgebracht.

Uit een enquête bij iets meer dan 350 van hun leden leiden NSZ en Horeca Brussel af dat de Brusselse kleinhandel en horeca niet voldoende voorbereid zijn op eventuele nieuwe terreuraanslagen. Slechts 15 procent volgde sinds de aanslagen van twee jaar geleden een opleiding om eventuele risico's te detecteren en 12 procent heeft een procedure uitgetekend met de te volgen stappen bij een aanslag.

Wel wil 93 procent van de Brusselse ondernemers uit de kleinhandel en de horeca duidelijke informatie en raad ontvangen vanwege de overheid over wat ze moeten doen bij aanslagen. "We zijn op dit moment samen met de federale regering een heldere gids met richtlijnen aan het klaarstomen", zeggen Christine Mattheeuws, voorzitster van NSZ, en Yvan Roque, voorzitter van Horeca Brussel.