Warenhuizen stoppen samenwerking met slachthuis

Warenhuisketen Delhaize beslist om met onmiddellijke ingang de samenwerking met het slachthuis van Izegem stop te zetten. "Delhaize tolereert op geen enkele manier inbreuken op dierenwelzijn", laat Delhaize weten. Ook Colruyt stopt voorlopig de samenwerking, de keten wacht voor een definitieve beslissing op de resultaten van het onderzoek. Carrefour Lidl en Makro laten weten geen vlees van het slachthuis in de rekken te hebben.

Warenhuisketen Delhaize zal naast de stopzetting ook de bestaande controles verhogen en voorziet ook extra controles in de andere slachthuizen waarmee het samenwerkt. Dat bevestigt woordvoerder Roel Dekelver aan VTM NIEUWS.

Colruyt heeft nog geen definitieve beslissing genomen, maar zet nu wel alle bestellingen on hold: "Dierenwelzijn staat zeer hoog op onze eigen agenda, en we hebben daarom beslist om de bestellingen en leveringen van dit betrokken slachthuis 'on hold' te zetten. We gaan ervan uit dat er heel snel duidelijkheid komt, en bekijken dan welke stappen we verder zullen nemen."

Gruwelvideo
Het slachthuis van Izegem kwam in opspraak na undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. De organisatie legde met een verborgen camera vast hoe runderen in een slachthuis van de groep Verbist in Izegem zwaar worden mishandeld. Runderen worden met stokken in een box gejaagd en krijgen elektrische schokken, wat verboden is.

Vervolgens wachten de dieren in doodsangst op hun lot, terwijl ze zien hoe andere runderen bij hun poten worden opgehangen en hoe slachters hen de keel doorsnijden. In veel gevallen worden de dieren onverdoofd geslacht.