Wagen aan de kant op Autoloze Zondag

In tientallen steden in Vlaanderen en Brussel vindt vandaag Autoloze Zondag plaats, een initiatief dat deel uitmaakt van de Week van de Mobiliteit van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Er worden activiteiten georganiseerd en autovrije zones ingesteld.

De Week van de Mobiliteit viert dit jaar de 200ste verjaardag van de fiets, maar het speerpunt van de week is zoals elk jaar de Autoloze Zondag. Een veertigtal gemeenten in Vlaanderen zijn ingeschreven.

Autodeelsalons
Verspreid over heel Vlaanderen zijn er dus autovrije zones ingesteld, zowel in grote steden als in kleine gemeenten. Overal worden ook allerhande activiteiten georganiseerd. Naast de klassiekers, zoals de Autodeelsalons en de Cycle Chic acties, kan je ook naar enkele in het oog springende acties, zoals Fly Over in Gent.

Ook in de hoofdstad worden talrijke activiteiten georganiseerd. Op het Poelaertplein komt er een fietsdorp en een retro-fietsparade van tien kilometer die de geschiedenis van de fiets tentoonstelt.

Brussel
Het Brussels Gewest is vandaag van 9.30 tot 19 uur afgesloten voor het verkeer. De wagens die toch de toestemming hebben om in de hoofdstad te rijden, moeten dat doen met een snelheid van maximaal 30 kilometer per uur. Het openbaar vervoer is gratis.

Uit een enquête van mobiliteitsorganisatie Touring blijkt dat vier op de tien respondenten wellicht zal deelnemen aan de Autoloze Zondag. Volgens Ircel, de Intergewestelijke cel leefmilieu, is door de Autoloze Zondag van vorig jaar de aanwezigheid van dieselroet in de lucht op een dag tijd met de helft verminderd.

Alle info op www.weekvandemobiliteit.be.