Wachtofficier zat thuis tijdens rellen

De Brusselse politie was totaal onvoorbereid op de rellen na de voetbalmatch van Ivoorkust tegen Marokko. De officier van wacht zat volgens bronnen zelfs gewoon thuis, schrijft Het Laatste Nieuws. Hij schatte de situatie dan maar vanop afstand in.  De politiewoordvoerder laat weten aan VTM NIEUWS dat de wachtofficier inderdaad thuis zat, maar dat dat de normale gang van zaken is.

Verschillende politiebronnen bevestigen aan Het Laatste Nieuws dat de politietop agenten niet heeft gewaarschuwd voor problemen na de match. "Agenten met zaterdagdienst werden zelfs naar zondag verplaatst om een betoging tegen Theo Francken te begeleiden", klinkt het.

De officier van wacht was volgens diezelfde bronnen nog thuis toen de problemen aan het Beursplein begonnen. Hij moest dus van thuis uit een inschatting maken van de risico's op het veld. "Onze slechte organisatie is uiteraard geen excuus voor dit vandalengedrag", zegt een andere agent anoniem in HLN. "Toch ben ik ervan overtuigd dat we dit hadden kunnen voorkomen als we beter voorbereid waren geweest."

Arrestaties
Bij de rellen raakten in totaal 22 politieagenten gewond. Eén van hen ligt nog in het ziekenhuis. Omdat de politie te weinig mankracht had, besliste de officier om zaterdag niemand te arresteren. "Dat zou de agressie enkel gevoed hebben", vertelt de Brusselse commissaris Olivier Slosse. De politie bekijkt nu 300 mails met tips en beelden die getuigen hebben opgestuurd om verdachten te identificeren. "De komende dagen zullen er zeker nog arrestaties volgen", aldus de commissaris.

De Brusselse politie en de Algemene Inspectie gaan het optreden van de Brusselse ordediensten onderzoeken. De politiewoordvoerder laat weten aan VTM NIEUWS dat de wachtofficier inderdaad thuis zat, maar dat dat de normale gang van zaken is.