Waarom single zijn toch zo slecht niet is

Tegen 2060 zal de helft van de Belgen single zijn. Een grote kans dus dat dit ook voor u het geval is. Als single leven in een maatschappij die gemaakt is voor koppels, is zeker niet evident. Maar toch beweegt er heel wat op dat vlak. Een aantal kleinere initiatieven geven die mentaliteitswijziging al aan.

De laatste jaren stijgt het aantal singles enorm. En in een samenleving waar het huwelijk of wettelijk samenwonen nog steeds als de standaard geldt, is het niet makkelijk om in je eentje sterk in de schoenen te staan. Zowel op financieel, sociaal en professioneel vlak kunnen heel wat zaken wel in het voordeel van de alleenstaande werken.

Singles in Mechelen
Mechelen geeft al het voorbeeld op de financiële zijde. Sinds begin dit jaar krijgen alleenstaande inwoners, met of zonder kinderen, een Mechelenbon van 25 euro. Daarmee wil de stad tegemoetkomen aan de single-onvriendelijke taksen zoals die voor de afvalophaling. Omdat die per huishouden en niet per persoon gerekend wordt, is die veel duurder voor alleenstaanden. En daar wil Mechelen nu iets aan veranderen. Het is een kleine stap die de voorzet kan geven voor meer gelijkheid voor singles.

Cohousing
Maar ook het wonen op zich is vaak een probleem voor niet-samenwonende. Een lening krijgen als single is vandaag de dag zo goed als onmogelijk. Maar een derde van de leningen gaan naar singles en die betalen overigens bijna evenveel af als koppels. Gelukkig is er de opkomst van alternatieve woonmethodes, zoals cohousing.

Cohousing is een samenlevingsproject waarbij gezinnen of alleenstaanden elk hun eigen privéwoning hebben maar bepaalde ruimten delen met de buurt, zoals een tuin, een speelruimte voor kinderen of een wassalon. Naast voordelig voor de portemonnee is dit soort woning ook sociaal een voordeel.

Zweden is koploper in het aantal singles. Nu reeds is de helft van de Zweden single, een goed voorbeeld voor ons dus. Daar is samenwonen in zo'n project bijvoorbeeld al lang ingeburgerd en zijn kleine woningen voor een persoon heel betaalbaar. Maar ook Denemarken speelt in op het groeiend aantal singles.

‘Koop me, ik ben single’
In België betaal je vaak meer voor kleinere porties. Begin dit jaar kaarten een aantal politici dit probleem al aan, want voedsel wordt verspild omwille van het prijsverschil. In Denemarken heeft één vrouw komaf gemaakt met die prijsverschillen. Selina Juul, een Russische die in Denemarken woont, heeft de voedselverspilling in het land met 25 procent verlaagd in vijf jaar tijd.

Ze overhaalde een grote supermarktketen om bulkkortingen te vervangen door kortingen op 'single' producten. Zo krijgen bananen die alleen liggen een sticker met ‘koop me, ik ben single’. Hierdoor alleen al daalde de verspilling van bananen met 90 procent.

Sterker als individu
Maar ook psychologisch ben je soms beter af alleen. Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat je als single vaker onafhankelijker en gemotiveerder bent. Daarnaast zou je ontwikkeling als individu beter zijn dan wanneer je getrouwd bent. Bovendien zou ook je relatie met je omgeving hechter zijn, zoals de band met je familie, vrienden en collega’s. Het is dus zeker mogelijk dat tegen 2060 de helft van de Belgen happy single is.