Waarom de Sint beter wacht tot 6/12

In verschillende huishoudens beloont de Sint de brave kinderen dit weekend al met cadeautjes, omdat hij liever niet in het midden van de week komt. Geen goed idee, zegt kinderpsychologe Marijke Bisschop. Volgens haar leidt dit tot frustraties en verwarring bij de kinderen.

Woensdag is het zover: 6 december en traditioneel de dag dat Sinterklaas zijn grote intrede doet in de huiskamers. Veel kinderen vinden ook al wat eerder lekkers in hun schoen terug, zoals eetbare centjes, wat marsepein of een chocolade figuurtje. Geen nieuw gegeven natuurlijk, het verhaal wil dan ook dat Sinterklaas de week voordien al op de daken loopt en af en toe iets in de schoenen stopt. 

Alle cadeautjes
Maar sommige kinderen vinden voor 6 december al het volledige aanbod onder de schouw, bijvoorbeeld omdat de Sint liever in het weekend komt dan in het midden van de week. En dat is geen goed idee, zegt kinderpsychologe Marijke Bisschop. Volgens haar leidt dit tot frustraties en verwarring bij de kinderen. 

“Ze begrijpen niet goed waarom de Sint alles dit weekend al geeft en niet meer langskomt op 6 december. En ook voor de andere kinderen is het niet goed. Zij horen op school dat Sinterklaas al is langsgekomen bij hun klasgenootjes en beginnen aan zichzelf te twijfelen. Zijn ze niet braaf genoeg geweest? Hebben ze iets fout gedaan? Kinderen kunnen zich slecht beginnen voelen over zichzelf. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Spanning is weg
Volgens de kinderpsychologe wordt zo ook het grote sinterklaasfeest verpest, omdat het ritueel teniet wordt gedaan en de spanning wordt weggenomen. "Het moeten wachten op 6 december maakt het net leuk en spannend voor de kinderen. Ze weten daarnaast dat de Sint voordien ook al op de dagen loopt en af en toe iets in hun schoen laat vallen, waardoor het elke ochtend een verrassing is. Waarom zou je dat plezier afnemen van kinderen?”

Het is volgens Bisschop dan ook hoog tijd dat ouders samen nadenken over hoe ze het ritueel kunnen herstellen. “Nu zijn er geen afspraken. Iedereen vult het Sinterklaasfeest op zijn eigen manier in. Het zou goed zijn als daar terug duidelijkheid over is.” 

In de tussentijd kan het altijd helpen om de kinderen duidelijk te maken dat de Sint het erg druk heeft. Hij kan toch niet aan alle kindjes een bezoek brengen op hetzelfde moment?