Waarom Antwerpen vandaag mama viert

Antwerpen is de enige Vlaamse stad die Moederdag op 15 augustus viert en niet op de tweede zondag van mei. Maar waarom? Met Maria als patrones van de stad, was het voor Antwerpen een logische keuze om de moeders te eren op haar feestdag.

Maria is al sinds 1124 de patrones van de stad Antwerpen en op 15 augustus vindt er steevast een grote Mariaprocessie plaats. De Antwerpse schepen Van Kuyck introduceerde daarom in 1913 op 15 augustus Moederdag, op de dag van de Mariaprocessie. 

De feestdag was een poging om de waardigheid van de familie en de rol van de moeder in het gezin te herstellen. Van Kuyck vond dat de modernisering in het begin van de 20ste eeuw de sociale orde had verstoord.

Amerikaanse traditie
In 1914 besliste de Amerikaanse president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag van mei voortaan Moederdag zou zijn. Die niet-religieuze Amerikaanse traditie is dan overgewaaid naar andere landen en continenten. 

Maar in katholieke landen zoals Italië, Spanje en Portugal kozen ze ervoor om de moeders te vieren op de feestdag van Maria (15 augustus), zoals ook in Antwerpen. 

Door: Katrien De Neve