'Vredesdiamant' voorgesteld in België

In Antwerpen wordt vandaag de zogenaamde Vredesdiamant voorgesteld. Dat is een van de grootste diamanten ter wereld, waarvan de opbrengst naar de dorpsbewoners gaat in Sierra Leone die de steen gevonden hebben. Het is de overheid van Sierre Leone zelf die de verkoop organiseert. Dat is uitzonderlijk in een land waar diamanten vaak gesmokkeld en illegaal verkocht worden. De waarde van de diamant wordt geschat op 10 miljoen euro.

De Vredesdiamant is een ruwe diamant van 709 karaat, ontdekt door een team van amateurgravers in een dorp in het West-Afrikaanse land Sierra Leone in maart dit jaar. De steen is ruim 6 cm lang en 2,5 cm dik.

Overheid verkoopt diamant zelf
De steen werd gevonden door een team onder leiding van een pastoor. Hij kreeg verschillende keren een aanbod om de diamant op een illegale manier te verkopen, maar besloot om met de diamant naar de overheid te stappen. Uiteindelijk beloofde de president van Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, om een transparante en eerlijke veiling te organiseren. De pastoor ging akkoord op voorwaarde dat de opbrengst terug zou vloeien naar het dorp en alle inwoners van het land.

In mei dit jaar werd de diamant voor het eerst geveild in Sierra Leone, maar het hoogste bod was slechts 7,7 miljoen dollar. De overheid verwierp daarom dat bod en besloot om de diamant op de internationale markt aan te bieden.

Opbrengst voor bevolking
Als de overheid haar belofte nakomt, gaat de opbrengst volledig naar het volk van Sierra Leone. De helft van het bedrag gaat rechtsreeks naar de inwoners van het dorp waar de steen gevonden werd. De andere helft wordt geïnd via belastingen, maar zal via investeringen terugvloeien naar de bevolking. Het geld zal gebruikt worden voor proper water, elektriciteit, gezondheidszorg, bruggen en wegen.

Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld. Ook het dorp waar de steen gevonden werd is straatarm. Er is geen infrastructuur en er zijn vaak voedseltekorten.

Volgende maand wordt de steen geveild in New York, maar eerst maakt hij nog een wereldtournee. Eerst ging hij naar Israël, nu ligt hij in Antwerpen en daarna gaat hij naar New York.