Voortaan alle katten verplicht steriliseren

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil verplichten dat eigenaars van katten zelf hun dier steriliseren voor het vijf maanden oud is. Hij trekt met enkele concrete voorstellen naar de Vlaamse regering. “Er worden teveel katten geboren en vaak eindigen die als zwerfkatten die voor overlast zorgen. Dat wil ik een halt toe roepen”, aldus Weyts.

Weyts vroeg aan de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn wat er gedaan kan worden aan het hoge aantal geboortes van katten. De raad stelt voor om alle katten te steriliseren en tegelijkertijd te laten registeren.

Weyts gaat akkoord met het voorstel en wil nu dat alle katten gesteriliseerd moeten worden voor ze vijf maanden oud zijn en dat de eigenaars daar zelf voor zorgen. Alleen kwekers zouden dan nog ongesteriliseerde katten mogen houden. Vandaag is sterilisatie de verantwoordelijkheid van de persoon of organisatie die de katten verkoopt of weggeeft.

Door zo de katten op jonge leeftijd te laten steriliseren, komen de eigenaars ook al snel in contact met een dierenarts. Weyts hoopt zo dat eigenaars ook sneller naar de dierenarts zullen gaan met een ziek dier.

“Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren. Dat is niet alleen goed voor dierenwelzijn maar voorkomt ook nog eens overlast”, aldus Weyts.