Voorakkoord bereikt bij Volvo Cars

De vakbonden en de directie van Volvo Cars Gent hebben een voorakkoord bereikt om de staking te beëindigen. Dat voorstel wordt straks aan de vakbondsafgevaardigden en de werknemers voorgelegd, bevestigt Jo De Mey van het ABVV aan VTM NIEUWS.

Over de inhoud van het nieuwe akkoord is nog niets bekend, dat wordt eerst met de arbeiders besproken. Vooral het vertrek van zowat 250 tijdelijke werkkrachten, de nieuwe werkverdeling na beëindiging van de productie van de XC60 en het regelmatige weekendwerk hadden onvrede veroorzaakt bij een deel van het personeel, dat maandagochtend spontaan het werk had neergelegd.

Sinds gisteren is een verzoeningsprocedure lopende tussen de vakbonden en de directie, die afgelopen nacht tot een doorbraak heeft geleid.

Nieuwe voorwaarden
Om 7 uur gaan op een gewone werkdag zowat 1.000 arbeiders aan de slag in de ochtendploeg, die nu geïnformeerd zullen worden over het nieuwe akkoord. Dat gebeurt vanaf 11 uur in groepen, die vervolgens zullen stemmen over de nieuwe voorwaarden. Daarna moet duidelijk worden of de staking ontzenuwd is en het vertrouwen in de directie hersteld kan worden.

Eerdere voorstellen van de directie op maandag en dinsdag werden door het personeel niet aanvaard.