Vlaming durft weer zonnepanelen leggen

Vorig jaar zijn er dubbel zoveel installaties voor zonnepanelen geplaatst als in 2015. De Vlaming durft zijn geld dus opnieuw in zonnepanelen te stoppen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld), waarover De Standaard bericht. 

Vorig jaar werden 24.200 nieuwe installaties geplaatst, tegenover 10.800 in 2015: meer dan een verdubbeling dus. Toen Vlaanderen de subsidies voor zonnepanelen terugschroefde, viel de verkoop vanaf 2013 fel terug. Uit de oversubsidiëring ontstond een extra energieheffing, de zogenoemde Turteltaks.

Maar Bart Tommelein nam vorig jaar de post van Annemie Turtelboom over als minister van Energie en zette volop in op zonne-energie. “Er lijkt sprake van een Tommelein-effect”, zegt Bram Claeys, algemeen directeur van de Organisatie Duurzame Energie aan De Standaard. “Hij heeft de verdienste dat hij een positieve campagne voerde en duidelijk maakte dat zonepanelen ook zonder subsidies rendabel zijn”, aldus Claeys. “De kosten zijn drastisch gezakt en een gemiddeld huishouden kan al na tien jaar zijn investering terugverdienen.”

Het totale vermogen van zonne-energie in Vlaanderen bedraagt nu zo’n 2.348 megawatt, goed voor ongeveer 630.000 gezinnen. Ook in de eerste maanden van 2017 zet de groei zich door, laat het kabinet van Tommelein weten.