Vlaming draait kraan weer vaker open

Sinds 2015 verbruiken de Vlaamse gezinnen opnieuw meer kraantjeswater. Dat is opmerkelijk volgens waterregulator VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) omdat het huishoudelijk verbruik sinds 2003 jaar na jaar gedaald is. Dat schrijft Het Belang van Limburg.

De cijfers komen uit de nieuwste Drinkwaterbalans voor Vlaanderen. Sinds 2011 vraagt waterregulator VMM aan alle maatschappijen afzonderlijke cijfers voor de levering van drinkwater aan huishoudens. Op basis van die cijfers heeft de regulator berekend hoeveel de Vlaming gemiddeld verbruikt. 

“Schommelingen”
Dat verbruik schommelt jaarlijks rond de 33 m³ per persoon. In 2013 en 2014 (32,5 m³) werd een relatief laag verbruik genoteerd, wat deed vermoeden dat het huishoudelijk waterverbruik een dalende trend kende. Maar in 2015 en 2016 (33,3 m³) steeg dit verbruik opnieuw tot nagenoeg hetzelfde niveau als in 2011.

Omdat die gegevens nog geen echte trend laten zien, heeft de VMM de watermaatschappijen gevraagd om gegevens vanaf 2001 aan te leveren. Alleen De Watergroep en Pidpa hadden die cijfers. Beide maatschappijen zijn samen goed voor 62 procent van de levering van drinkwater. Hun cijfers bevestigen: na een algemene daling sinds 2003, is het verbruik in 2015 en 2016 opnieuw gestegen. Opmerkelijk volgens de waterregulator, maar bij de watermaatschappijen houdt men het voorlopig op "schommelingen".

Bedrijven
De verbruikscijfers liggen ook gevoelig omdat de watermaatschappijen hun prijzen stelselmatig verhoogd hebben via indexaties omdat zij het verbruik zagen dalen. Sinds 2001 is de levering van drinkwater gedaald met tien procent. De daling zit vooral bij niet-huishoudelijke klanten, de bedrijven dus.