Vlaanderen krijgt 'pedofielenhulplijn'

Vlaanderen roept een zogenaamde ‘pedofielenhulplijn’ in het leven, een platform speciaal bedoeld voor mensen met pedofiele gevoelens en hun naasten. Dat schrijft De Morgen. De hulplijn moet voorkomen dat mensen met pedofiele gevoelens effectief overgaan tot seksueel misbruik. “Pedofiele gevoelens kies je niet, gedrag kies je wel.”

De cijfers over seksueel kindermisbruik zijn onthutsend: maar liefst een op de vijf kinderen wordt in zijn of haar leven geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De cijfers zijn wellicht slechts het topje van de ijsberg, want veel gevallen van seksueel misbruik bij kinderen blijven onder de radar en worden daarom ook niet opgenomen in de statistieken. Volgens diverse onderzoeken wordt tachtig tot negentig procent van het seksueel misbruik zelfs niet gerapporteerd.

'Stop It Now'
Uit internationaal onderzoek blijkt bovendien dat ongeveer één procent van de mannelijke bevolking zich ooit seksueel aangetrokken voelt tot kinderen, hoewel het grootste deel van deze groep nooit effectief wil overgaan tot het seksueel misbruik. Precies om te vermijden dat deze mensen wél de stap zetten, lanceert Vlaanderen de hulplijn ‘Stop It Now’. 

Luisterend oor
De hulplijn moet een luisterend oor bieden voor personen die met pedofiele gevoelens worstelen en moet de drempel naar hulpverlening verlagen, om op die manier nieuwe slachtoffers te voorkomen. Het platform moet daarnaast ook een plek zijn waar de naasten terechtkunnen, omdat ook zij zich vaak zorgen maken en niet altijd weten waar ze hun bezorgdheden kunnen uiten. “Pedofiele gevoelens kies je niet, gedrag kies je wel”, is de botomline van de hulplijn.

Preventief
“Die hulplijn past in ons Vlaams actieplan Geestelijke Gezondheid en wil inzetten op de preventieve hulp voor mensen met pedofiele gevoelens en hun naasten", zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) aan VTM NIEUWS. "We doen dat in de strijd tegen kindermisbruik en vanuit de overtuiging dat we deze mensen op voorhand kunnen helpen. We moeten voorkomen dat ze overgaan tot het misbruiken van kinderen.”

Website
De hulplijn is gratis, anoniem en vertrouwelijk. Zo zal het nummer bijvoorbeeld niet verschijnen op de telefoonrekening. Wie graag met het platform contact wil opnemen kan dat via de website www.stopitnow.be of via het gratis telefoonnummer 0800/200.50.