Vlaamse leerlingen spijbelen vandaag voor het klimaat

Vandaag spijbelen Vlaamse leerlingen voor het klimaat in Brussel. Voor de beweging 'Youth For Climate' zetten Belgische politici zich te weinig in voor een ambitieus klimaatbeleid. De leerlingen zeggen vanaf nu elke donderdag te willen spijbelen voor het klimaat, tot politici tonen dat ze meer willen doen voor het klimaat. De Brusselse politie heeft toestemming gegeven voor een eerste protest. De actie vindt plaats van 10.30 uur tot 12.30 uur ter hoogte van de Koningsstraat 92, in de nabijheid van het Vlaams Parlement. 

Op de Facebookpagina Youth For Climate werd een filmpje geplaatst om hun overtuigingen uit te spreken. "Wetenschappers blijven zeggen hoe we ons eigen graf aan het delven zijn, maar niemand doet er iets aan?", klonk het. "Waarom zouden we naar school blijven gaan als er geen toekomst meer voor ons is", vroegen de leerlingen zich luidop af. Daaruit volgde de oproep om elke donderdag te spijbelen en naar Brussel te trekken om aan het parlement te protesten voor een beter klimaat. Vandaag zal dat een eerste keer gebeuren om 10.30 uur.

(Meer onder de video)

"Zouden wij jullie mogen vragen om eventueel banners te maken met een boodschap op zoals: Youth For Climate, Schoolstrike for climate, Zwijgen is geen optie of Make the climate great again. It's time to take action! Tot donderdag!", aldus de klimaatjongeren in het Facebookbericht.

Crevits
Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits heeft op Twitter al een reactie klaar voor de spijbelaars. "Positief dat jongeren opkomen voor het klimaat, maar spijbelen is niet de juiste methode", zegt Crevits. Ze nodigt de klimaatjongeren meteen uit, maar wel buiten de schooluren. "Altijd welkom op woensdagnamiddag in het Vlaams Parlement", schrijft de minister.

Inspiratie
De jongeren halen de inspiratie voor hun protest bij het Zweedse meisje Greta Thunberg. Het meisje uit Stockholm spijbelt elke vrijdag om een hele dag met een spandoek voor het Zweedse parlement te gaan zitten om zo te ijveren voor een beter milieu. De Belgische jongeren komen naar buiten met dezelfde boodschap en pikken het niet langer dat de Belgische politici zich niet inzetten voor een ambitieus klimaatbeleid, zelfs nadat 75.000 personen op 2 december op straat kwamen tijdens de grootste Belgische klimaatmars ooit.