Vlaamse ambtenaren behouden loon bij ziekte

Vastbenoemde Vlaamse ambtenaren zullen na dertig dagen ziekte dan toch niet terugvallen op een ziekteuitkering. Dat is vernomen bij de vakbonden na overleg met het kabinet van bevoegd Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). "We zijn heel blij dat de ziekteregeling van de baan is, maar we zijn er nog niet", zegt Ilse Remy van ACV Openbare Diensten. De bonden gaan hun achterban raadplegen en keren op 26 november terug naar de onderhandelingstafel.

Ook ACOD-secretaris Jan Van Wesemael zegt dat er vooruitgang geboekt is, maar dat er nog een aantal zaken moeilijk te slikken zijn voor de bonden. Het gaat daarbij om de ontslagregeling. "Twee negatieve evaluaties op een hele carrière zouden genoeg zijn om iemand te ontslaan, dat kunnen wij moeilijk aanvaarden", aldus Van Wesemael.

Eenzelfde geluid bij Remy. "De ontslagmogelijkheden zijn heel soepel, en er is ook nog niks gedaan voor bijvoorbeeld bescherming van de mensen tegen politieke druk."

Volgens het kabinet-Homans is de hervorming van de ziekteverlofregeling inderdaad uit het ontwerpbesluit gehaald, maar gebeurt dat "omdat we willen zien hoe de hervormingen federaal evolueren en om daarmee zoveel mogelijk te kunnen afstemmen". "De andere elementen, zoals de ontslagregeling voor statutaire ambtenaren en meer mogelijkheden voor contractuele tewerkstelling, blijven erin staan", stelt het kabinet in een korte mededeling.