Vijf vragen over de slimme meter

De Vlaamse regering besliste eerder dit jaar om vanaf 2019 te starten met de uitrol van digitale energiemeters. Digitale meters zouden kunnen zorgen voor een energiebesparing bij de consument. De Vlaamse Energieregulator voerde een kosten-batenanalyse uit en vindt de keuze van de Vlaamse regering om te starten met de uitrol van digitale meters "de juiste beleidskeuze". Maar wat betekent dat juist voor ons?

Wat is een slimme meter?
De slimme meter is een meter die de huidige analoge meter zal vervangen. Met de slimme meter krijgt een klant meer inzicht in zijn energieverbruik. Door er apparaten aan te koppelen ziet hij eenvoudig waar hij kan besparen. Met de slimme meter heeft de verbruiker meer grip op het energieverbruik en op de energiekosten.

Hoe gebruik je het?
De meter registreert hoeveel gas en stroom de consument verbruikt. De meetgegevens worden automatisch doorgestuurd naar de energieleverancier. Daarna zal de consument een overzicht van zijn energieverbruik ontvangen. De klant krijgt vermoedelijk om de twee maanden een uitgebreid overzicht van het energieverbruik en kan dan op die manier gaan besparen. 

Je kan een programma op je computer of smartphone installeren waarmee je onmiddellijk je energieverbruik kan waarnemen. Op het display op de meter zelf, zie je ook hoeveel energie je juist gebruikt. Als je zonnepanelen hebt, kan je ook op het schermpje zien wanneer er energie wordt terug geleverd.

Kostprijs?
“De keuze van de Vlaamse regering om te starten met de uitrol van digitale meters is de juiste beleidskeuze”, zegt Dirk van Evercooren, woordvoerder van VREG aan VTM NIEUWS.  “Wij ontkennen niet dat de installatie van zo’n meter een zeker kostprijs met zich meebrengt. Gemiddeld zal de doorsnee verbruiker 20 jaar aan een stuk zo’n 27 euro per jaar neertellen. In totaal net geen 560 euro. Hoogstwaarschijnlijk zal het bedrag iets lager liggen.”

Voor-en nadelen?
Digitale meters kunnen zorgen voor een energiebesparing omdat de klant een beter overzicht heeft over zijn of haar verbruik. “Een ander voordeel van de slimme meter is dat er geen controleurs meer moeten langskomen om de meterstanden op te nemen”, zegt van Evercooren. “De klant zal ook regelmatiger informatie krijgen over zijn of haar verbruik en er zullen bijvoorbeeld minder fouten gebeuren bij een verhuis.” Energie-of domiciliefraude kan sneller opgespoord worden en er zijn geen aparte budgetmeters meer nodig.

Maar de slimme meter is misschien niet zo slim als we denken. Eigenlijk is het toestel niet meer dan een digitale energiemeter die bijhoudt hoeveel stroom en gas je verbruikt en die gegevens doorstuurt. Als je energie wil besparen moet je de slimme meter combineren met een slimme thermostaat of een energie-app.

Ook over de gegevens die worden doorgestuurd hebben sommigen hun twijfels. Je gegevens worden via een internetverbinding naar de energieleverancier van de verbruiker gestuurd. Wat er precies allemaal met die gegevens gebeurt, is niet volledig duidelijk. 

Voor wie?
De Vlaamse energieregulator VREG stelt net als de Vlaamse regering voor om de uitrol van de meters te beginnen bij mensen die over een budgetmeter beschikken en mensen met zonnepanelen. De anderen gezinnen en bedrijven zouden over een periode van 15 jaar overschakelen. Dat zou vooral gebeuren als ze gaan renoveren of wanneer ze aan een nieuwbouw beginnen.

Bekijk ook: