Verstopt of diarree op reis? Dit kan helpen!

U kent het misschien wel: op reis gaan en niet naar het toilet kunnen, of er niet meer af kunnen. Constipatie of diarree op reis komt vaker voor dan gedacht en heel wat mensen hun vakantie wordt daardoor net dat tikje minder aangenaam. Maar wat kan u doen tegen deze vervelende euvels op reis? Een aantal tips.

Constipatie of aanhoudende verstopping op reis komt vaak door een verandering van het dagritme. Op vakantie eet u misschien ook minder verse groeten en fruit en meer witte broodsoorten. Ook is er niet altijd de gelegenheid om naar het toilet te gaan of voelt u zich niet helemaal thuis op een vreemde pot. Toch zijn er een aantal tips om ervoor te zorgen dat uw stoelgang wel vlot verloopt.

 • Neem een vezelrijk ontbijt, bijvoorbeeld met volkorenbrood en andere volkorenproducten, zoals muesli en havermout. Zorg doorheen de dag ook voor voldoende vezelrijke versnaperingen, zoals groenten, fruit en peulvruchten. Er zijn ook een aantal laxerende voedingsmiddelen zoals karnemelk, yoghurt, peperkoek en vruchtensap.
 • Drink genoeg water, minstens anderhalve liter per dag
 • Drink een glas lauw water of een kopje koffie op een nuchtere maag
 • Vermijd stoppende voedingsmiddelen zoals bananen, beschuiten, kaneel, witte rijst, toast en rode wijn
 • Stel de toiletdrang niet uit en neem voldoende tijd voor je bezoek

Turista
Naast constipatie is ook reizigersdiarree of ‘turista’ een veelvoorkomend probleem op reis: zowat één op de drie reizigers die op reis gaat naar een (sub)tropisch gebied, heeft er last van. De oorzaak is meestal een infectie door een bacterie, die vaak wel ongevaarlijk is. 

De infectie verspreidt zich mogelijk via verschillende wegen: onvoldoende scheiding van afval- en drinkwater, ontoereikende bewaringstechnieken, fruit en groenten die worden gewassen met besmet water of vliegen die besmettingen overbrengen en vervuild zwemwater. Vooral avontuurlijke reizigers die in primitieve omstandigheden reizen, lopen risico op besmetting.

Met deze tips vermijd je een mogelijke besmetting:

 • Drink geen kraantjeswater en poets er ook je tanden niet mee. Vermijd ook ijsklontjes die met kraantjeswater worden gemaakt
 • Houd bij het zwemmen het hoofd boven water en probeer geen water door te slikken
 • Zorg ook bij het baden of douchen dat je geen water binnen krijgt
 • Let op dat de gerechten goed gekookt zijn en zo heet zijn als ze moeten zijn
 • Vermijd ongekookt of ongebakken voedsel: eet geen rauw vlees of rauwe vis en vermijd zoveel mogelijk koude salades
 • Probeer de vliegen zoveel mogelijk van je eten en van je lichaam weg te houden, zij zijn een grote bron van infecties

Behandeling
De meeste gevallen van reizigersdiarree genezen binnen de week uit zichzelf. Bij een milde infectie is het voldoende om te zorgen voor voldoende vochtaanvoer (minstens 1,5 liter per dag) om uitdroging te vermijden. Eet ook vijf à zes keer per dag een kleine portie. Kies mager vlees met gekookte groenten en rijst, deegwaren of geroosterd brood. Geschikte fruitsoorten zijn bananen en appelen.

In sommige gevallen is het toch nodig om een arts te raadplegen: als de diarree langer dan drie dagen aanhoudt, als u ook last heeft van koorts of buikpijn of als er bloed, slijm of etter in de stoelgang zit. 

Bron: Gezondheid.be (gvs)