Verspilverbod wordt zaterdag opgeheven

Het verbod op niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater wordt zaterdag opgeheven. Dat meldt het kabinet van minister van Landbouw en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V).

Vanaf 22 juni was het verbod van kracht. Concreet was het verboden om met drinkwater je auto af te spuiten, je gazon en velden te besproeien of je zwembad te vullen.

Droogte
Het verbod kwam er na een periode van aanhoudende droogte. Daardoor zakten de standen van de oppervlakte- en grondwaterreservoirs. Schauvliege oordeelde dat het wijselijk was om voor onbepaalde tijd een verbod op verspilling van drinkwater in te voeren.

"Vanaf de eerste dag van het verbod noteerden de drinkwatermaatschappijen een dalende trend", laat het kabinet weten in eens persbericht. Vanaf afgelopen weekend was het verbruik in Vlaanderen opnieuw normaal. Dat in combinatie met de weersomstandigheden was genoeg voor de minister om te beslissen dat het verbod terug opgeheven kan worden.

Waakzaamheid
Vanaf zaterdag mag drinkwater dus opnieuw voor recreatieve doeleinden gebruikt worden. "Toch waarschuwt de minister nog dat de waterpeilen nog steeds erg laag zijn en er is dus gedurende de ganse zomer waakzaamheid geboden", staat in het communiqué.

Het lijkt dus niet uitgesloten dat er nog een nieuw verbod in het leven zal worden geroepen bij een nieuwe periode van aanhoudende droogte.

Geen ramp
De periode van aanhoudende droogte die liep van 1 mei tot 15 juni kan evenwel niet erkend worden als landbouwramp, laat Schauvliege weten.

"Het KMI heeft vastgesteld dat de periode van 1 mei tot 15 juni 2017 niet uitzonderlijk droog was: in 1989, 2001, 2011 werden lagere hoeveelheden neerslag gemeten", klinkt het in het persbericht. Het KMI zal nu 'het ruimere voorjaar van 2017' beoordelen.

Bekijk ook: