Verhoogd toezicht bij start schooljaar

Verschillende politiekorpsen in Vlaanderen zullen bij de start van het schooljaar een "verhoogd toezicht" organiseren op de veiligheid voor de schoolgaande jeugd bij hun pendel van en naar de school. Dat blijkt uit een rondvraag van het persagentschap Belga bij enkele politiezones.

Bijzondere aandacht voor de veiligheid van de schoolgaande kinderen is er in Brugge. Daar overleed op 22 februari van dit jaar een jongetje van vijf jaar na een aanrijding door een vrachtwagen. 

Om dramatische situaties als deze in de toekomst te vermijden, heeft de politie er alle schoolomgevingen in het gebied in kaart gebracht. "We zijn nagegaan hoe die plaatsen veiliger konden gemaakt worden, via signalisatie of andere ingrepen”, zegt commissaris Dirk Van Nuffel.

De maatregelen die daar genomen worden, zijn bijvoorbeeld het observeren in de buurt van de schoolpoorten of het controleren van de snelheden van de automobilisten in de buurt. 

Extra controles in Antwerpen
Ook in bijvoorbeeld Antwerpen start bij het nieuwe schooljaar een campagne waarbij alle weggebruikers worden opgeroepen om wat hoffelijker te zijn in het verkeer. Omdat de Antwerpse politie weet dat een campagne met posters en flyers onvoldoende is, zullen die campagnemiddelen ook ondersteund worden door controles van de politie. 

"Hoewel er vaak drukte heerst aan de schoolpoort vinden daar minder ongevallen plaats", klinkt het bij het Antwerpse korps. "De snelheid ligt er laag, er is begeleiding om over te steken en iedereen weet dat je in een schoolomgeving extra aandachtig moet zijn. De meeste ongevallen met schoolgaande kinderen gebeuren op weg naar school. Kinderen zijn daar vaak op zichzelf en andere weggebruikers aangewezen."

Verhoogd toezicht in Limburg
De politie houdt in Limburg het hele schooljaar toezicht op de scholen, maar in de maanden september en oktober komt er ook daar een verhoogd toezicht. 

“Dit betekent - en dat is een nieuwigheid voor dit jaar - dat we ook zullen flitscontroles houden in de 'Zone 30' aan de scholen”, zegt commissaris Eric Cenens van de Limburgse politiezone Kempenland. “We richten ons overigens niet alleen naar de mannen en vrouwen achter het stuur, zo zullen we ook de lichten van de fietsende jongeren inspecteren."

Bron: Belga/Tessa Rens