Verbruik drinkwater gedaald sinds verbod

Het watergebruik is lichtjes gedaald sinds de oproep van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) om geen drinkwater meer te verspillen. Dat meldt de minister in een persbericht. Het gaat over een daling van vier liter per Vlaming.

Sinds gisteren is een verbod van kracht om drinkwater te verspillen. Minister van Natuur Joke Schauvliege heeft dat beslist om zo een watertekort tegen te gaan door de aanhoudende droogte. Het verbod geldt voor het gebruik van kraantjeswater om auto’s mee af te spuiten, gazons en velden te besproeien, zwembaden en vijvers te vullen, stoepen en rioleringen te reinigen, en daken en gevels te besproeien. 

Uit de eerste cijfers van de drinkwatermaatschappijen blijkt dat het verbod het verbruik wel degelijk naar beneden heeft gehaald. De cijfers van het waterverbruik op gisteren tonen een daling ten opzichte van woensdag, toen het verbod nog niet van kracht was. Door het warme weer verbruiken de Vlamingen wel meer water dan anders. Zo lag het waterverbruik op woensdag 28 procent hoger dan het gemiddelde waterverbruik.

(lees verder onder de grafiek)

De minister is alvast tevreden met de cijfers. “Ik bedank de bevolking voor de inspanningen, maar ik wil benadrukken dat deze inspanningen nog enkele dagen moeten worden volgehouden om de drinkwatervoorziening de komende weken en dagen te garanderen. Een zuinige omgang met drinkwater en gunstigere meteorologische omstandigheden volgende week, zouden de toestand kunnen normaliseren.”